От страх или съображения за сигурност – мерки срещу мишките

7028
От страх или съображения за сигурност – мерки срещу мишките
Снимка: Getty Images / Guliver

Голяма част от човечеството обича пухкавите животинки. Често кучето и котето са представители на домашните любимци. Има изключения, към които спадат хамстерите или морските свинчета. Но обикновената мишка, в ролята си на вредител, категорично не участва в класацията.

Пословичен е страхът от подобна напаст на някои представители на човешкия род. Но дори и да не сте сред тях, изтребването на подобен вид животинки е наложително, от  гледна точка на безопасността и здравето ви.

Постижимо ли е това?

От подобен вид вредители страдат предимно къщите с мазета и тавани. Това е много характерно и за селските райони. Там унищожаването им е много трудно поради наличието на достъпна храна. Познати са редица методи. Технологичният напредък непрекъснато ни снабдява и с нови.

Но на кой вариант може да разчитаме безпрекословно? Еднозначен отговор няма.

Истината е, че това са изключително издръжливи и упорити гадинки. Бързото им размножаване прави трудно постижимо изтребването им до крак.

В България можем да се сблъскаме с четири от всичките 600 вида мишки. Това са домашните мишки, полските, горски и оризищни. За жалост особено  разпространени са домашните мишки. Можете да се натъкнете на неприятни срещи, както в дома, така и в открити полета, земеделски терени или търговски обекти. Последните се следят много стриктно от страна на органите за ограничаване на зарази. Често пъти могат да атакуват кабелите на електрическите инсталации, при което стават причина за пожари. Освен с разнасяне на патогени и паразити, неприятните гадинки могат да навредят и по други начини.

Забележителната им репродуктивна способност, издържането на глад и ограничената нужда от вода, ги правят упорит противник в борбата за унищожаването им.

Освен икономическите щети, те са способни да навредят изключително мащабно на земеделската дейност. Дори и да не успеят да изядат всичко, заразените и замърсени храни са в огромни количества. Болестите лесно могат да бъдат предадени, както на хората, така и на добитъка.

Методи за изтребване

Добре е да се обърнете към професионална фирма за дератизация. Но ако решите сами да се борите с проблема, трябва да сте системни, упорити и да действате незабавно. Целта ви трябва да е намаляване на популацията им. Ограничете местата за подслон и достъпа до храна. Използвайте капани и препарати против мишки.

Препоръчителните методи за борба обаче си остават превантивните. Не чакайте да се случи белята, а действайте предварително. Не позволявайте наличието от удобни за подслон места, като кутии, непотребни вещи, боклуци. Почиствайте внимателно хранителните остатъци. Проверете и запушете качествено всякакви пукнати и дупки. Вредителите са способни да преминат и през малките отвори. И остава да се надявате, че ще бъдете пощадени от нежеланата напаст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com