Откриха вещество със свойство на наркотик в лютеница на нашия пазар

22034
Откриха вещество със свойство на наркотик в лютеница на нашия пазар

Изследване на "Активни потребители" установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар. Това потвърди председателят на организацията Богомил Николов пред Actualno.com.

Откритото вещество е олеамид, като то има токсични и наркотични свойства. По думите на г-н Николов наличието му в лютеницата, чието име от "Активни потребители" не съобщават, защото е подаден сигнал до Българска агенция по храните (БАБХ) и прокуратурата, може да е станало факт заради неправилното използване на опаковки, например пластмасови или заради лубрикант. При индустриално производство всичко е възможно, уточни Николов.

Истинска домашна лютеница

Почти няма човек, който да не обича домашната лютеница. Вкусът й коренно се различава от купената и нищо не може да я замени. Много хор...

Председателят на "Активни потребители" каза и, че олеамидът не присъства в списъка със забранени за употреба вещества в България. И марихуаната обаче не е присъствала преди време - за всичко има първи път, уточни той, като добави, че затова "Активни потребители" са се обърнали към БАБХ и прокуратурата като компетентни органи.

Страничните свойства на олеамида са две - като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната, обясни пред OFFnews д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

"Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказа д-р Иванов.

Проверка на Actualno.com установи, че всъщност и човешкото тяло произвежда олеамид, но той се различава от индустриалния. Олеамидът в човешкото тяло се синтезира толкова повече, колкото по-малко спим, като целта му е да коригира нивото на стрес, който тялото ни преживява заради липсата на сън. Олеамидът повишава и апетита.

Пригответе си 35 лв., ако мислите да готвите домашна лютеница

Българската продукция от зеленчуци тази година е много по-скъпа от вносната. Причина за това е влажното лято. Това показа репортаж на Б...

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. Оказва се, че в индустриално произведените лютеници има голямо количество въглехидрати - с 50% повече, отколкото при домашно произведените (18% срещу 12%). Причината - добавянето на повече захар и нишесте. "В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", възмущава се д-р Иванов, според когото положението не е по-различно и при храните за деца, защото захарта действа пристрастяващо.

"Мислите, че детските храни са за деца? Нищо подобно. Пълни са със захар, за да се пристрастят децата. Родителите купуват продукт и мислят, че това са зеленчуци. После се чудим защо децата са с наднормено тегло и диабет", казва д-р Иванов.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също била чувствителна.

Какви точно обаче са разликите, ще стане ясно утре (5 януари), когато "Активни потребители" ще публикуват резултатите от проучването си. Очаква се това да стане сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com