Падащите асансьори не са природно явление, предупреждава фондация „Асансьорна безопасност“

4106
Падащите асансьори не са природно явление, предупреждава фондация „Асансьорна безопасност“
Снимка: Pixabay

За повишаване на контрола и оптимизиране на работата на всички ангажирани с поддръжката и контрола на асансьорите настоява фондация „Асансьорна безопасност“. На пресконференция в БТА представители на фондацията и пострадали от асансьорни инциденти обявиха, че ще сезират компетентните институции за липсата на ясна нормативна база по отношение на асансьорите и витаещата безнаказаност.

От фондацията настояват за пълна ревизия на нормативната база, въвеждане на ефективен контрол и електронен регистър на асансьорите. „Искаме Министерството на икономиката, Държаваната агенция по метрология и технически надзор и Министреството на регионалното развитие и благоустройството да сформират работни груи и да бъде създадено адекватно законодателство, да бъдат създадени онези контролни механизми, с които да се осигури отговорност при поддръжката на техническите съоръжения и сигурност при експлоатацията им“, каза Емануела Фролошка, изпълнителен директор на фондацията. Тя е една от пострадалите жени в пропадналия асансьор в Майчин дом преди 8 години. Необходимо е да се знае какъв е броят на съоръженията, които функционират в България, кой асансьор е минал на технически преглед и какви предписания има, както и кой носи отговорност, ако неизправно съоръжение е в действие и стане инцидент, категорична е тя. В по-големите асансьори в обществените сгради задължително трябва да се поставят устройства за блокиране на движението при претоварване, настоява фондацията. Едно устройство за контрол на товара струва не повече от 400 лв., посочи Фролошка и подчерта: „400 лв. не е цената на човешкия живот“.

Защо не работи регистърът за асансьорите - тече проверка, очаква се намеса на прокуратурата

Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложението към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи за в. "24 часа" и....

Сега не съществуват задължения да се правят последващи проверки по издадени предписания за отстраняване на повреди. Частните фирми не са задължени да се ангажират с краен срок за отстраняване на неизправност. Констатирано е, примерно, че има износено въже, но частният надзор не може да даде краен срок за отстраняване на този проблем. И инспекторите по технически надзор не притежават необходимите минимални знания за асансьорите, алармира директорът на фондацията.

Мария Ваклинова, която оцеля при зловещ инцидент с асансьор на бул. „Цариградско шосе“ в столицата, при който загина една жена разказа: „нашият асансьор падна в жилищна сграда от 9 етаж и се разби в шахтата. Аз оцелях, но не и жената с мен. Имам две деца и не си представям какво щеше да се случи с тях, ако и с мен беше станало най-лошото.. Делото няма ход. Вече четири години и половина след инцидента случаят е във фаза досъдебно производство.“

Пострадалите от асансьори се чудят дали е нормално днес в 21 век в европейска България да си задаваме въпроса какви са отговорностите на институциите? Инциденти с асансьори продължава да има и витае безнаказаност, алармират те. "Падащите асансьори не са природно явление", предупреди Емануела Фролошка.

Причина за падането на асансьор е не претоварването, а неговата неизправност, категорична е адвокат Венета Владимирова, представляваща пострадалите 5 жени и 1 мъж при пропадането на асансьора в Майчин дом. Тя алармира, че не се проверява скоростта надолу, а би трябвало да има блокиране на кабината при превишаване на допустимата скорост.

Защо не работи регистърът за асансьорите - тече проверка, очаква се намеса на прокуратурата

Казусът с неработещия регистър на асансьорите и уеб приложението към него може да отиде в прокуратурата. Това съобщи за в. "24 часа" и....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com