Палестинецът от посолството е бил жив до пристигането на Спешна помощ

4631
Палестинецът от посолството е бил жив до пристигането на Спешна помощ
Снимка: Getty Images / Guliver

В конкретния случай става дума за лице, което към момента на пристигане на екипа на Бърза медицинска помощ е било все още с признаци за живот, понастоящем то е починало. Лицето е намерено във вътрешния заден двор на посолството на държавата Палестина. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с намерения труп на палестинец тази сутрин в палестинското посолство в София.

В 7.32 часа е получен сигнал на тел. 112 за пострадало лице в сградата на посолството на държавата Палестина. На място е изпратена линейка на Бърза медицинска помощ, а впоследствие е изпратен екип - 2 прокурори, 2 следователи, съдебен медик, на място е пристигнал и представител на външно министерство, предаде БГНЕС.

Лицето очевидно е обитавало това посолство. Самото посолство не се охранява, няма физическа охрана, а доколкото ми е известно посолството няма и техническа охрана, имаме предвид камери или някакви други. На този етап ние не можем да потвърдим със 100% категоричност самоличността на лицето, но според изявления на представители на дипломатическото представителство в конкретния случай става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед, каза Цацаров.

Убитият палестинец имал три деца и магазин на Женския пазар

Мъжът, който бе убит днес на територията на палестинското посолство в София, се казва Омар Зайед и живее от 22 години в България. Израе...

Главният прокурор припомни данните, които бяха разпространени още през януари, сред тях и това, че Омар Зайед е бил обявен за общодържавно издирване, но той не е бил открит.

"Ние официални данни за това, че лицето е обитавало посолството нямаме, имам предвид до настоящия момент официално по никакъв начин не е било известно, че това лице пребивава на територията на посолството или че това лице инцидентно се намира на територията на посолството. Разпоредено е задържане на лицето, лицето е обявено за общодържавно издирване. Оттогава органите на полицията осъществяват издирване с цел задържане и изправяне пред съд, обясни главният прокурор.

Той подчерта, че те не са имали данни в рамките и на преписката по екстрадиционното производство, че палестинецът пребивава на територията на посолството на държавата Палестина.

"На този етап не може да се каже дали по намереното тяло в палестинското посолство има следи от огнестрелна рана или намушкване", каза Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". По думите му, на въпроса за причината за смъртта на практика може да бъде отговорено едва след завършване на експертизата и аутопсията.

Във връзка с това какво означава текстът от разпространеното прессъобщение от прокуратурата, че намереният е починал в резултат на упражнено насилие, Цацаров обясни: „Такъв е сигналът. Нашето прессъобщение на практика е възпроизвело текста на сигнала. Оттук насетне са възможни различни хипотези – от падане до насилствена смърт, но при всички случаи отговорът трябва даде аутопсията”. Цацаров уточни, че сградата на посолството е триетажна.

Според палестинците "Мосад" е ликвидирал командир на "Народния фронт" в посолството у нас

Според палестински източници, цитирани от арабска медия, израелската разузнавателна агенция "Мосад" е ликвидирала палестинеца Омар Найе...

Припомняме, че през януари тази година прокуратурата съобщи, че във Върховната касационна прокуратура е постъпила молба от съдебните власти на Израел за екстрадиция на палестинския гражданин Омар Зайед. Той се издирвал от израелските съдебни власти за доизтърпяване на остатъка от наложеното му наказание "доживотен затвор" от съд в Йерусалим на 23 декември 1986 г. Зайед е бил осъден за това, че на 15 ноември 1986 г., в съучастие с други двама души е убил Елияху Амеди. През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем.

Палестинецът имал издадено разрешение за пребиваване в България и му е била предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г.

Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи на Европейската конвенция за екстрадиция, поради което са изпълнени условията за предварително задържане на Омар Зайед, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Властите на Израел са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран, няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание. Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание, ще бъдат гарантирани в съответствие с изискванията на международното право, посочват от прокуратурата.

След постъпването на молбата за екстрадиция, с постановление на ВКП, е разпределено на СДВР задържането на Омар Зайед за 72 часа, но той не е бил открит, като е обявен за общодържавно издирване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com