Петър Велков всъщност не бил математик, завършил е педагогика***

13295
Петър Велков всъщност не бил математик, завършил е педагогика***
Снимка: Actualno.com

Петър Велков, който стресна българите с прогнозата си, че "смъртността ще скочи с до 4 пъти", се оказа, че не е математик като завършена специалност, а такъв е само баща му. Това става ясно от негов пост във Фейсбук, препечатан в медиите.

"Нямам завършена специалност математика. Но ако математици са само тези, които са завършили специалност "Математика", то немалка част от тези, определени като такива, не биха били, твърди Велков. Той признава, че не той, а баща му е завършил математика и цял живот е бил сред математици", предава Стандарт.

"Завършил съм педагогика, като едно от трите си висши образования, а другите две са пряко свързани с управление на кризи на национално и бизнес ниво", казва Велков.

В едно от последните си интервюта той бе представен със следната Визитка картичка: "Петър Велков е математик, преподавател в "Увекинд" и експерт по управление на кризи. Велков активно следи статистиките за COVID-19 в България и други държави".

"Увекинд" е частна детска градина и частно училище в кв. "Бояна" в столицата, където учител е и Емил Джасим, а директори са Юлия Пчеларова и Зарина Филева-Иванова.

*** (Актуализирано) Самият Велков коментира темата чак на 20 март:

"Накратко за математическите ми познания:

а) Завършил математическа гимназия и състезател по математика.

б) 7 години преподаващ под различни форми математика на ученици до 15 години.

в) Обучител на учители по математика из цялата страна и разработващ методики и други материали за преподаване по математика.

г) Педагогика е само едно от трите ми образования. То е моето хоби и призвание. Другите две са свързани с управление, статистика, математическо моделиране, прогнозиране, планиране, антикризинсно управление, и много други тясно свързани области. 10+ години с това се занимавам.

Петър Велков за COVID-19: До две-три седмици заболеваемостта ще скочи в пъти (ВИДЕО)

Абсолютно необходимо е да направим стъпки назад и да затворим част от обектите, които отваряме.  Това заяви в предаването "Студио...

д) 95 % точност на прогнози и анализи на пандемията вече почти година.

Формално математическо образование никога не съм твърдял, че имам. За хората и медиите, човек, който борави с числа, е математик, затова и от чисто разбираема гледна точка за обществото медиите грабнаха този кратък (с 1 дума) и лесно разбираем етикет".

Велков посочи и откъде е тръгнало всичко - след негов коментар във Фейсбук, като го приложи: "Peter Bonin, Привет, донякъде имате основание, но е и спорно. Първо, никога аз самият не съм се представял като такъв. По медиите често нещата не стават точно така - вие какъв сте? А добре.. Второ, спорно е до там, че нямам завършена специалност математика. Но ако математици са само тези, които са завършили Математика, то немалка част от хората, определени като такива, не биха били. Баща ми е завършил това и цял живот съм бил сред математици (не че това е важно). Завърших математическа гимназия в такава паралелка на интензивно изучаване, като през това време съм състезател на национално ниво в специализирани състезания. След това съм кандидатствал с този предмет. В университета съм учил множество дисциплини (някои и чиста математика), а други, в които е била повече от основа. Завършил съм педагогика, като едно от трите ми висши образования (другите 2, от които са пряко свързани с управление на кризи на национално и бизнес ниво, с които са ми свързани и другите експертизи, а и част от служебните ангажименти последните 10 години), където също съм учил теория и методика на преподаването по математика. През годините съм преподавал математика, а няколко години съм бил главен методист и обучител на учители от цялата страна по математика (няколко хиляди ученици и стотици училища), включващи цяла системата за обучение и преподаване по математика (обучения, обяснения, математически концепции, и подкрепа на тези учители из цялата страна). Като горните неща от учител и обучител по математика, медиите постепенно (съкратено) започнаха да използват директно математик, който всеки може да прецени дали и до колко е коректно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...