Певецът Енчев поиска "ремонт на трудовия закон" - не позволили на 13-годишния му син да помага в семейния бизнес

5991
Певецът Енчев поиска "ремонт на трудовия закон" - не позволили на 13-годишния му син да помага в семейния бизнес

Музикантът Георги Енчев от дуета Румънеца и Енчев се оплака от Инспекцията по труда, която е забранила на 13-годишния му син да помага в семейния бизнес. Изпълнителят отвори преди няколко години собствена пицария в Разград и Шумен – „Таткопица“.

Глобата, която инспекцията щяла да наложи, е над 1000 лева, написа Енчев в профила си във Facebook във вторник. Той определя случилото се като „несправедливост, с която ще се боря до края на живота“, и призова за „ремонт на трудовото законодателство“.

„Малко въпроси: Как да си възпитаме децата в труд? Как да ги научим, че всичко в живота не идва даром, а се получава с пот на челото?! Като станат на 18 ли ще ги учим на труд? Цял ден да обикалят улиците, да гледат ТикТок и Инстаграм /възпитателите на нашето време/ и да играят на плейстейшън и да тъпеят ли? На 14-16 г. някои “деца” раждат деца и имат собствен бизнес! При тази криза за работна ръка - да не може децата ти да ти помагат в семейния ви бизнес, е престъпление!“, пише Георги Енчев.

„Навремето са раждали по 10 деца да има кой да работи. На пазара на труда повечето безработни не са пипали компютър, 2 живота няма да стигнат да ги науча да маркират 1 кафе. Какво искате - детето ми да стане загубено в превода като повечето ли? Защо да не се учи на труд? На 18 е късно да става човек. Има държави, в които на 16 “децата” имат професии. При нас всички са висшисти, които нищо не знаят, не могат и няма кой да работи, тъй като всички са шефове. В държавата на висшистите. Супер сме, нали!“, добавя той.

Според трудовото законодателство, трябва да имаш навършени 16 г., за да започнеш работа по договор. Допускат се изключения за различни видове професии - от 15 до 16 години за извършване на работи, които са леки (не изискват полагането на значителни физически усилия), не са опасни или вредни за здравето и за правилното физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение няма да ти пречи да посещаваш редовно училище или да участваш в програми за професионално ориентиране или обучение. В някои случаи се допускат и деца на 13-14 г.

„Децата да не помагат в семейния бизнес, е чудовищна глупост!“, смята Енчев. „Децата на писателите и журналистите може ли да пишат срещу заплащане? Децата на художниците могат ли да рисуват срещу възнаграждение? Децата на музикантите могат ли да пеят на сцена? Моят син - 1.85, да не може да занесе 2 кафета в лятната ваканция! Аз съм родител и мога да преценя какво да прави, каква работа е за него. Лелката на гишето ли ще ми възпитава детето? Да започва. Но първо да възпита себе си“.

Основателят на „Live To Lift“ и на „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков коментира, че ще поеме ангажимент да покрие глобата с лични средства. „Оставете момчето да работи. За мен това, което правите, е правилно. Младежите днешни дни наистина имат огромна нужда да бъдат възпитани в трудолюбие. Че и доста възрастни. Особено някои от някои държавни .. агенции“, пише той в коментарите към публикацията.

Енчев беше част от популярния хип-хоп дует заедно с Адриан Рачев – Румънеца, като групата им бе основана през 1996 г. в Добрич. Имат собствена музикална компания „Селект Мюзик Медия“, създадена през 2003 г., която продуцира млади групи като Planet Magic Live, The Band (Grupata), Cacao. Компанията има зад гърба си няколко издадени албума и множество концерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com