Пилотът на прехванатия от ВВС самолет се оказа инструктор: "Не съм нарушил законите"

2215
Пилотът на прехванатия от ВВС самолет се оказа инструктор: "Не съм нарушил законите"
Снимка: Pixabay

Ръководителят на частната школа за летци в с. Бохот е пилотирал малкия самолет Чесна-150, който беше прехванат от МиГ-29 на българските ВВС и приземен в сряда следобед. Това заяви самият Валери Илиев пред NOVA NEWS и каза, че не е извършил никакво нарушение.

След като бил приземен, той бил задържан от МВР, а тази сутрин напуснал ареста. По думите му, излетял, за да провери защо не работи радиовръзката на самолета, която му е необходима задължително за обучение на летците. Тогава изведнъж се появили изтребителите от авиобаза Граф Игнатиево, които го прехванали.

Припомняме, че това се случи около 18 ч. тази сряда. От Министерството на отбраната обявиха за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител, локализиран в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера. Бил е съпроводен от ВВС до летището в Бохот.

Изтребители МиГ-29 прехванаха и приземиха малък самолет

Малък самолет нарушител е прехванат и приземен от Военновъздушните сили, съобщиха от Министерството на отбраната. В 17,42 часа в сряда...

„Нямам представа защо бях прехванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч., поради технически проблеми в радиостанцията, се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прехванат от самолет на ВВС", разказа Илиев.

Според източници на NOVA - пилотът трябвало е да заяви полета си нa военното летище в Долна Митрополия, но не го е направил.

„Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника", смята Илиев.

Той допълни, че след прехващането са се „изсипали“ всички възможни служби. "Бях отведен в полицията и бях задържан вчера от 16 ч. допреди половин час. Снеха ми показания. Ще предявя иск. Това нарушава свободата ми и петни името ми", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com