По-големи оптимисти сме, че се борим с корупцията

2657
По-големи оптимисти сме, че се борим с корупцията
Снимка: Thinkstock

България се изкачва нагоре, макар и с малко, в Индекса за възприятие на корупцията (CPI), изготвян от Transparency International. За 2014-та година вече сме на 69-то място, след като за 2013-та година бяхме на 77-мо.

Новото ни място делим със страни като Гърция, Италия, Румъния и Бразилия. За всички тези страни стойността на CPI е 43 пункта. Това е и златната страна в изследването за всички страни по света. Ако погледнем обаче средната стойност само за ЕС, то там сме на опашката, тъй като в Съюза говорим за средна стойност от 64 пункта.

Чешката полиция арестува бивш вътрешен министър по подозрения в корупция

Подразделението за борба организираната престъпност в Чехия е провела мащабна акция за борба с корупцията, в хода на която е арестуван...

Какво е довело до увеличението от всъщност само 2 пункта за България – като цяло усещането за икономическо подобряване, което обхваща Европа. Ако говорим обаче за върховенство на закона, то показателите се понижават. Усеща се и застой в борбата с корупцията в България.

Все пак за Югоизточна Европа страната ни е на четвърто място, като прави впечатление, че Македония е на второ, с 45 пункта, на 3 от лидера Хърватия. Ако обаче погледнем държавите, присъединили се към ЕС през този век, заедно с Румъния окупираме последното място. Лидер е Естония, с 69 пункта.

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 година като комплексен индикатор, чрез който се измерва възприятието за разпространението на корупцията в публичния сектор в различните държави по света. Той се основава на информация, получена от изследвания на авторитетни международни институции и организации. Индексът на Transparency International измерва нивото на политическа и административна корупция в дадена страна така, както го възприемат представителите на бизнеса, анализатори от целия свят, включително и анкетирани експерти от изследваните държави. Неговата стойност варира от 100 – показател за ниско ниво на корупция, до 0 – показател за високо ниво на корупция. Институциите, които предоставят информация за CPI са: Световната банка, Economist Intelligence Unit, Freedom House, Световен икономически форум, Институт за управленско развитие (Център за световна конкурентноспособност), Консултантска група за изследване на политическия и икономическия риск, Фондация “Бертелсман“, Африканска банка за развитие, Global Insight – Център за изследване на световните пазари, Група за оценка на политическия риск, Свето вен проект за правосъдие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво да правите, ако цветовете на доматите падат
Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

Падащите доматени цветове са сериозен проблем, поради който градинарят може да остане без реколта от домати. Основната причина за това неприятно...