По-вероятно е да бъдем нападнати от агресивен политик, отколкото от агресивно куче

16560
По-вероятно е да бъдем нападнати от агресивен политик, отколкото от агресивно куче
Снимка: БГНЕС

„Има три члена за насилието срещу животни в новия Наказателен кодекс, като и трите са абсурдни. Боевете с кучета на практика се декриминализират. По-тревожното е, че като цяло се намаляват санкциите. Другото притеснително, е че отпадат глобите. При боевете с животни по принцип става дума за много сериозни суми”, каза в студиото на „Здравей, България” Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

Темата за боевете с животни разбуни духовете в обществото, след като видеоклип взриви интернет пространството. От кадрите се вижда как питбул хладнокръвно убива бездомно куче, а мъж стои до тях и ги наблюдава. Случката се разиграва навръх Йордановден на околовръстния път до село Каменар пред очите на десетки жители на ромската махала.

„Този човек най-вероятно тренира кучето си за бой с животни. Абсолютна глупост е, че се опитва да ги разтърве, точно така се тренират кучетата. Проблемът е много по-сериозен в ромските квартали", категоричен е Гечев.

„След като деца се занимават с организацията на боеве с животни, значи ситуацията е много сериозна. Досега не се обръщаше никакво внимание на проблема като цяло. Едно куче може да бъде обучено да бъде агресивно. Никога не е проблем в него, нито породата. Всичко зависи от собственика. По-вероятно е агресивен политик да Ви нападне, отколкото агресивно куче”, завърши представителят на фондация "Четири лапи".

"Няма лошо куче, има лош стопанин. Няма агресивни породи”, заяви от своя страна специалистът по обучение на кучета Иван Пасков.

Ето неговите съвети за това как да действаме в случай, че ни нападне улично куче:

„Не трябва да се подава ръка отгоре. Това е заплашителен жест към кучето. Когато срещнеш куче, е хубаво да се изравниш с него, ръката се подава отдолу. Съветвам Ви да не подхождате първи към кучето, оставете то да покаже интерес към Вас”, съветва експертът.

„Ако сложим на кучето намордник в жегата, това означава да го убием. Но той е нужен, когато то не може да бъде контролирано и проявява агресия”, допълни той.

„Най-важното е да не провокираме кучето. По-добре е да го победиш психически, ако се стигне до физически контакт е много трудно, трябва да си добре обучен. Ако се случи да Ви нападне куче, застанете фронтално срещу него, повечето улични кучета нямат смелостта да нападнат лице в лице. Никога не обръщайте гръб, защото те търсят слабите места. Кучетата нападат хоризонтални повърхности, ако държите ръката си водоравно, тя е добра мишена”, каза още Пасков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com