Почистват коритото на река Искър

12295
Почистват коритото на река Искър
Снимка: БГНЕС

На 13 март бе проведено заседание на оперативния щаб на Столична община. Тогава бе взето решение Югозападното държавно предприятие, заедно с неговите структури, да направи организация за прочистване на коритото на река Искър от вливането й в Панчаревското езеро до стената на язовир Искър. Това каза пред журналисти инж. Василий Маринковски, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие във връзка с почистване на речното корито на река Искър, предаде „Фокус”.

По думите на Маринковски се почистват паднали дървета, които са наклонени и застрашават проводимостта на реката. „Предстои частично изпускане на язовир Искър с цел освобождаване на обеми за снеготопенето, за да не възникнат проблеми”, посочи той.

Борисов: В сряда преди МС ще бъдат наградени служителите, помагали в бедствието

Благодаря на всички кметове, военни и пожарникари, БЧК, доброволци, служители на електроразпределителните дружества, медиците от спешна...

„Това е превантивна дейност, която трябва да извършим до 16 март, за да може да бъде прочистено цялото корито, така че да не се образуват изкуствени бентове и да няма опасност от наводнение на инфраструктура и жилищни сгради. В момента участват над 200 служители от 30 териториални поделения на предприятието”, заяви инж. Василий Маринковски.

Той уточни, че е направена разстановка по цялото протежение на реката с цел да се увеличи проводимостта й.

„Има много участъци, в които скатовете са много отвесни. Там не може да работи техника и всичко се изнася на ръка на 20-30 м над скатовете”, каза още заместник-директорът на предприятието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com