Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поленовата алергия у нас започва в края на май и началото на юни

29 април 2018, 12:00 часа • 2335 прочитания

За нашите географски ширини, климат и метеорологични условия истинската поленова алергия започва обикновено в края на май и началото на юни. Това каза доц. д-р Георги Николов – завеждащ кабинет „Алергия“ към Националния център по заразни и паразитни болести - София.

„Полинозата или т.нар „сенна хрема“ представлява имунологично медиирана реакция на алергичния организъм към нормално разпространяващия се в атмосферата полен (тичинков прашец) на много дървета, треви, плевели и цветя“, обясни доц. д-р Николов.

По думите му в зависимост от биологичния цикъл на растението, от което се отделя, всеки полен се разпространява във въздуха през определен период от годината.

„През ранната пролет (края на март, април) най-чести причинители на полинозата са дърветата от сем. Брезови (леска, елша, бреза и габър). Други алергенни дървесни видове у нас са дъб, бук, бряст, чинар и др., но те сенсибилизират много по-малко хора“, посочи доц. д-р Николов, цитиран от Фокус.

„За нашите географски ширини, климат и метеорологични условия истинската поленова алергия започва обикновено в края на май и началото на юни. Тогава е цъфтежът на ливадните треви от сем. Житни. В края на юни и юли тревите прецъфтяват и оплакванията на болните значително намаляват. Плевелните видове имат характерен поленов сезон, започващ от края на май и продължаващ до края на септември. Така че, ако пациентите имат симптоми и през късното лято, то те най-вероятно са чувствителни и към полена на плевелите“, отбеляза доц. д-р Николов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес