Политолог към Антоанета Христова: Борисов е омръзнал, вие също

24337
Политолог към Антоанета Христова: Борисов е омръзнал, вие също
Снимка: Скрийншот

Остър сблъсък в ефир се получи между Васил Гарнизов и Антоанета Христова по линията улица-власт. Основна тема на спора бе кой стои зад протестите и има ли втори и трети план зад исканията на демонстрантите.

Исканията на протестиращите не са диалогични в своята същност. Те казват - махнете ги, пък тогава ще говорим какво искаме. Президентът още от началото на мандата си има желанието да превърне държавата в президентска република. Трябваше му начин да легитимира това свое искане. Протестът е готвен много отдавна. Трябваше да се съчетаят "звездите", за да се извадят повече хора, посочи Христова пред bTV.

Проф. Антоанета Христова: Цялата история на президентството на Радев е история на разделянето

„Имиджът на Румен Радев излъчва реваншизъм. Цялата история на неговото президентство е история на разделянето. Разделяй и владей....

Гарнизов обаче опонира - разговорът е в друга посока. Според него трябва да се говори за съществуващата прокурорска република, а не за "фиктивно измислената президентска република".

"За президентска република се говори на периоди. Това не може да е централна тема нито на правителството, нито на улицата, нито при нас. В момента има действаща прокурорска република - независимо кой, как и къде е избран, главният прокурор остава някак без надзор и излиза от сенчестите коридори, в които трябва да му е работата. Истинският прокурор събира доказателства и ги дава на съда", отсече Гарнизов.

Разрази се остър спор. Христова го обвини, че няма конкретни данни, а говори за фотографиите си от улицата, а Гарнизов отсече - Вие си се занимавайте с втори и трети план: "Фотографиите на площада искат оставка, мила. Борисов е омръзнал, вие също".

"Три оставки иска протеста, а получава други четири или пет. Моето впечатление е, че между двете страни власт-улица няма диалог. Ако беше “Борисов 1” или “Борисов 2”, щеше да се прояви гъвкавост и силно политическо чувство и щеше да постъпи по друг начин. Сега това не е налице", посочи Гарнизов.

Христова посочи част от новите рокади в кабинета като "добро попадение".

Радев пред протестиращите: България излезе от психозата и хипнозата на пропагандата

"15-ти ден площадите са пълни с надежда и непримиримост, благодарение на вас. Тук се чуват истините, които медиите не предават. Истини,...

"Струва ми се, че изборът на проф. Петков е добър - той беше част от щаба, чест говорител е по медиите. Другите предложения будят въпроси. Почти няма човек, който да не бъде убеден, че министърът на туризма трябва да бъде сменен. Питанката е причината - дали се осъзнава", заяви Христова и допълни, че смяната на министър Ангелкова е победа за Валери Симеонов.

"Защо се правят тези промени? Защото има протест. Улицата има искания и един вид премиерът Борисов показва, че чува и че е гъвкав. Но изглежда между двете страни няма чуваемост - примерът грешно е чул. Улицата иска три неща - неговата оставка, тази на Гешев и отстраняването на Пеевски от властта", посочи Гарнизов.

„Вчера на улицата видях „допълнително гориво“ и повече хора. Снощи имаше радикализиране. Никой обаче от отделните министри не се коментира. Няма нито един плакат, който да казва „благодаря ви, че сменихте този или онзи“, каза още политологът.

„Бях, когато Румен Радев се изказа. Около него имаше 20 камери и стотина души, които искаха да си правят селфита с Румен Радев. Останалите 3 000 протестират пред Министерския съвет за падане на правителството.

Има група хора, които са около Мая Манолова, около Румен Радев, около Румен Петков и Минчо Спасов. Глупава е тезата, че президентът организира преврат", посочи още той.

Козметични промени в кабинета "Борисов 3" - сменят петима министри (ВИДЕО)

Козметични промени в Кабинета "Борисов 3" след Коалиционния съвет при премиера. Реални размествания по структурата или в премиерския по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com