Повече от половината от младите двойки в България не планират да имат деца

16068
Повече от половината от младите двойки в България не планират да имат деца
Снимка: БГНЕС

Едва една четвърт (26%) от младите хора с постоянен партньор на възраст 18-35 години имат деца. Повече от половината (56%) от младите двойки, които нямат деца, към момента не планират да имат.

Това показват резултатите от проучване „Съвременните двама" за семейството и основните приоритети на двойките в България. Изследването е съвместен проект на агенция за маркетингови проучвания Ноема и AMI Communications България.

В България са се родили над 40 000 бебета през миналата година

Над 40 000 български деца са се родили от началото на годината, показат данните на информационната система за новородените. Най-малко ...

Данните от изследването показват, че моделът семейство с едно дете се затвърждава. По-голямата част (61%) от двойките с деца имат по едно дете, а всяка трета двойка (35%) има две. По този показател се наблюдава разлика между анкетираните в София и в страната. В столицата едва 19% от двойките имат две деца, при 36% средно за страната.

Проучването показва също, че създаването на семейство не е водещ приоритет за младите двойки. Както партньорите без деца (34%), така и тези с деца (33%) поставят правенето на кариера на първо място. На второ е създаването на семейство (съответно 21% и 13%). Един на всеки десет определя като своя основна цел по-високото образование.

Данните показват и някои осезаеми разлики в нагласите на двойките с деца и тези без деца. Така например 54% от младите двойки без деца са убедени, че семейството пречи на успешната кариера. За разлика от тях, повечето хора с деца (61%) вярват, че семейството не е спънка за професионално израстване.

Има значително разминаване при представите за ролята на бащата при двойките със и без деца. Според 2/3 от двойките без деца мъжът и жената трябва да са равнопоставени в една връзка, докато повече от половината от хората с деца не са съгласни. 59% от младите хора без деца не приемат модела „мъжът носи парите, жената гледа децата". На този стереотип се противопоставят едва (43%) от хората с деца.

Намаляваме с почти 40 хил. души на година

Към 31 декември 2013 г. населението на България е 7 245 677 души, което представлява 1,4% от населението на Европейския съюз. В сравн...

Изследването показва, че ангажиментите на майката при отглеждането на децата са много повече, отколкото на бащата. Тази тенденция е по-изразена в малките населени места, отколкото в София. 75% от родителите в столицата смятат, че възпитанието на децата е отговорност и на двамата. За 55% от хората в малките градове това е работа на жената. Основна отговорност на мъжа е осигуряването на финансовите средства, необходими за децата. Така мислят 61% от всички двойки с деца, предаде КРОСС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com