Пречи ли войната в Украйна на противоградовата защита?

3245
Пречи ли войната в Украйна на противоградовата защита?
Снимка: БГНЕС

Пречи ли по някакъв начин войната в Украйна на противоградовата защита в България? Кога започна противоградовият сезон у нас и колко ракети са изстреляни от началото на сезона. Тези и други въпроси коментира пред Actualno.com изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" Валери Ценов.

Той коментира какви затруднения има пред агенцията заради войната в Украйна, вследствие на която в района на Пловдив има засилен въздушен трафик. "Обърнали сме внимание на нашите институции", каза Ценов. Той припомни, че миналата година е имало градушка в района на Пловдив, като близо час е била забранена работата на борбата с градушките, което е струвало на държавата над 10-12 млн. лв. за компенсиране на земеделците. "Във връзка с това бяха намалени сроковете в инструкцията, в които могат да ни забраняват да работим", посочи той.

Ценов поясни, че сезонът за борба с градушките е открит на 21 април в 9.00 ч. "За начало разполагахме с 12 416 ракети. 11 са регионалните дирекции и общо 262 ракетните площадки. Към днешна дата са изстреляни 1215 ракети, като е имало общо 30 въздействия и са обработени 101 градови клетки", каза още Ценов. Стана ясно, че е имало дейности между 24 и 26 април е имало дейности в Южна България, като в северната част на страната са били по-малко, а по-късно такива са регистрирани и в Северозападна България. "Агенцията разполага със 7 броя радара, 5 от тях са в регионалните дирекции, 1 е в района на София, другата в района на Шумен. Радарите работят по график през сезона. Следи се метеорологичната обстановка чрез външни източници. Нашата радарна информация се подава към Института по метеорология към БАН, към ВВС, към Столична община и т.н. Всеки ден обстановката се след без хората да разбират и нашите колеги работят на места", допълни още директорът на Агенцията за борба с градушките.

Стана ясно, че през новия противоградов сезон Агенцията за борба с градушките ще има по-голямо покритие. "Защитаваме главно Северозападна България и Южна България. От миналата седмица Министерски съвет отпусна допълнително средства за започване на така наречения самолетен способ, който ще се развие в Северна Централна и Североизточна България. Към началото на тази седмица ние сключихме договор с фирмата, която беше спечелила конкурса и очакваме към началото на другата седмица самолетният способ", каза Ценов. Стана ясно, че с ракетен способ се покриват около 22 млн. дка, а със самолетния около 30 млн. дка ще бъдат покрити.

Ценов обобщи, че година с година не си прилича, както и облак с облак не си прилича. "В последните години доста се засилват по-силните градоопасни облаци. Климатът се изменя бавно и плавно. Надявам се годината да е по-лека, но опасностите от градушки нарастват", коментира още шефът на Агенцията за борба с градушките.

 

Как да предпазите колата си от градушка? Четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com