Предложение: Без знаци за радарите по пътя

3980
Предложение: Без знаци за радарите по пътя
Снимка: БГНЕС

Махат знаците за радарите на пътя. Предложението е на МВР, а целта – шофьорите да спазват ограниченията за скорост независимо дали са следени или не с мобилните камери в патрулките, съобщава Нова телевизия.

В момента пътните полицаи са задължени да слагат знак при всяка проверка с радар на пътя. Табелата се слага на различно разстояние в зависимост от типа на пътя, като в градски условия например се поставя на 80-100 метра преди мястото на заснемане.

Въвеждат сигнални светофари и светлоотразяващи знаци

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата. С измененията се осигурява съответствие ...

Според МВР обаче така шофьорите спазват ограниченията само където знаят, че са следени с камери. И затова инцидентите зачестяват – за по-малко от месец от началото на годината са станали 236 катастрофи с 15 жертви и 275 ранени.

„Всички водачи в рамките на знака за контрол на скоростта карат много прилично, с разрешената скорост – и веднага след 100 метра, газ до дупка, за да превишат разрешената скорост”, обяснява Алекси Стратиев – експерт по пътна безопасност.

Показва го и статистиката на КАТ. Повече от половината катастрофи са заради бясно каране. А когато са предупредени – шофьорите не спазват ограниченията на пътя извън зоната на контрол.

„Когато ние взимаме книжка трябва да спазваме правилата независимо кога, в коя част на деня и в коя част на България се намираме”, обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Нови пътни знаци на „СПРИ, ДЕТЕТО ЗАПАЗИ!“ в Пловдив

Българската национална телевизия продължава своята инициатива „Спри, детето запази!“ с монтирането на нови два пътни знака ...

Затова от МВР предлагат знаците, които ни предупреждават, че сме следени с камери в патрулките, да бъдат премахнати.

„Шофьорите ще бъдат постоянно нащрек и постоянно трябва да спазват ограниченията за скоростта. Това би допринесло за намаляване на катастрофите”, добавя Владимир Тодоров.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com