Председателят на КЕВР предупреди да се готвим за скъпо парно заради Йемен

8284
Председателят на КЕВР предупреди да се готвим за скъпо парно заради Йемен
Снимка: БГНЕС

Поевтиняването на парното и топлата вода за второто тримесечие на тази година, което беше окончателно утвърдено от КЕВР, не е толкова голямо заради събитията в Йемен. Това заяви все още настоящият председател на КЕВР Светла Тодорова пред журналисти по време на днешното изслушване в парламента на кандидатите за нов председател и нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, че по предварителни данни и при обсъждания се говореше, че парното и топлата вода ще поевтинеят с между 6 и 13%, но в крайна сметка КЕВР утвърди поевтиняване в рамките на 5-8%. Според Тодорова причината са бойните действия в Йемен, които вече се отразяват на цената на петрола и ще се отразят на цената на природния газ. През миналата седмица Саудитска Арабия, начело на коалиция от арабски държави, проведе военна операция в Йемен срещу шиитските бунтовници.

В Русе спират топлата вода през април и май

"Топлофикация" - Русе ще спре работа след Великденските празници, като близо 50 000 души ще останат без топла вода за около месец. Ре...

Тодорова поясни, че сега има по-малко поевтиняване, за да не се налага по-голямо поскъпване точно преди зимния отоплителен сезон. Отделно ако сега цената паднела с 6-13%, топлофикациите щели да загубят 77 млн. лева. Тодорова посочи, че цената на природния газ със сигурност ще скочи през четвъртото тримесечие. Дотогава не са изключени поевтинявания на газа, защото отражението в промяната на цената на петрола за крайните клиенти настъпва девет месеца по-късно от фактическата промяна в стойността на суровината, припомни председателят на КЕВР.

Припомняме, че вчера (30 март) стана ясно, че с около 8 на сто е намалението на цената на топлата вода и парното в Пловдив, Варна, Враца и Разград. Цените във Велико Търново падат с 5 %, а под едно на сто е намалението за Плевен и Бургас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика