Прекалено скъпи, но калпави знаци е сложила АПИ на два тунела по АМ "Хемус" (ВИДЕО)

4848
Прекалено скъпи, но калпави знаци е сложила АПИ на два тунела по АМ "Хемус" (ВИДЕО)
Снимка: АПИ

Скъпо е, а не е и хубаво - един често срещан феномен в България относно инфраструктурните проекти явно действа в пълна сила и на автомагистрала "Хемус". На тунелите "Витиня" и "Ечемишка" Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е поставила знаци на двойно по-високи цени от стандартните, които не отговарят на европейските изисквания.

Това обяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП). ЕЦТП е провел независимо разследване за поставени пътни знаци преди тунел „Витиня“, които не отговарят на нито едно европейско или българско нормативно изискване. След множество сигнали до различни институции знаците продължават да са в експлоатация. За да прикрият гафа си, от АПИ са прибегнали и до съставяне на документи с невярно съдържание, казват от ЕЦТП.

Още: Окончателно: АПИ плаща обезщетение за загиналата жена в тунел "Ечемишка"

На пресконференция днес, 14 ноември, центърът представи документи, които доказват, че АПИ е допуснала на пътя да има пътни знаци, които застрашават пряко безопасността и поставят в риск участниците в движението. Става въпрос за светлинни знаци, които могат да изобразяват няколко типа сигнали.

Изчисленията на ЕЦТП са, че всеки от тях струва по 5 хиляди лева, а на "Витиня" и на "Ечемишка" има по 6 знака. Това означава общо 12 - или 60 хиляди лева.

Още: След катастрофата, убила Ферарио Спасов: Пример от чужбина как да спрем опасните водачи (ВИДЕО)

Не отговарят на стандартите на ЕС

"Да, има щета за бюджета. Средствата и мерките на пътя трябва да отговарят на стандартите на ЕС и ние, като страна членка, сме се съгласили. Допуснато е да се сложат пътни знаци, които не отговарят на нормите и са опасни. Това може да доведе до жертви. Това е щетата за обществото", заяви Диана Русинова.

Още: Заради ремонт на тунели: По АМ "Хемус" дълго време ще има трафик

Тя добави, че българска фирма ("Конет Софт" ЕООД) е поставила знаците на "Витиня" през ноември 2022 г., но след сигнал от ЕЦТП през март 2023 г. те са били сменени със знаци гръцко производство. На "Ечемишка" все още стоят същите знаци.

"АПИ уверяват, че знаците отговаряли на всички стандарти и законоустановени норми. Ние пратихме запитване до тогавашния министър на регионалното развитие Иван Шишков (в служебното правителство - бел. ред.) каква е тяхната стойност, кой ги е поставил. От държавното дружество "Автомагистрали" отказаха да кажат кой ги е поставил и колко струват. АПИ ни дадоха информация. Първоначално се твърдеше, че са предоставени от "Автомагистрали". За продуктите в сферата на строителството има изискване, въведено от ЕС, те да минават специална сертификация и специален орган да определя, че са годни. За тези знаци има същото изискване. Такава декларация обаче не ни беше предоставена от АПИ", обяви Русинова.

"Не бяхме съгласни, че тези материали са безопасни и годни за употреба. Изпратихме сигнал до главния прокурор, за да извърши проверка. Той е извършил някаква проверка, препратил е преписката към Върховна административна прокуратура", добави тя.

Още: Вярно ли е, че АМ "Хемус" се отлага за неопределено време? МРРБ отговори

От АПИ междувременно казват, че са сменили знаците с тези от гръцка фирма. "Но тези на "Конет Софт" на "Витиня" всъщност са монтирани и на тунел "Ечемишка". Смениха на Витиня, но не и на „Ечемишка“, което е странно", заявиха от ЕЦТП.

"Проверихме и тях на място, изпратихме нова жалба до прокуратурата. Попитахме министър Шишков още в края на март кое е наложило поставянето на тези знаци", допълниха те. Подизпълнителят на "Автомагистрали" - "Главболгарстрой" – заявява, че знаците били годни за употреба. Твърдят, че пътните знаци попадали в т.нар. доброволна сертификация.

Спорвка в МРРБ обаче показва, че "Конет Софт" никога не е имала право да произвежда подобни продукти със сертификация от ЕС.

Още: С етикет АМ "Хемус": Без пълна документация да може да работи - законова идея

Двойно по-скъпи

От ЕЦТП показаха знак за 5000 лева, който отзад е счупен. "Поискахме оферта от гръцката фирма, тя ни предостави такава. Поискахме и от сръбска фирма. Гръцката фирма ни даде оферта за 958 евро на знак. Офертата на сърбите е за 1750 евро - около 3500 лева. А онова нещо ни е продадено за 5000 лева", заяви Русинова.

"Тези знаци през нощта задължително трябва да светят по-слабо, за да не заслепяват водачите, а през деня – по-силно", добави тя, което е съмнително за знаците на "Витиня" и "Ечемишка".

"За нас е учудващо как може да се допусне да бъде поставен пътен знак, който не отговаря на никакви норми, и вместо институциите да имат най-голям интерес за по-качествени продукти в държавата с най-много ПТП-та, ние слагаме някакъв евтин боклук. И го вземаме на двойно по-висока цена от нормалната. За нас е мистерия как е възможно да има толкова много противоречия", допълни Диана Русинова.

"Изготвили сме доклад, защото установихме и други дефицити. Всеки един знак на "Витиня" е сложен на по-малко от 100 м преди тунела – т.е. имате много по-малко време за реакция преди тунела. Докладът е предоставен на главния прокурор и чакаме да се предприемат конкретни мерки", заяви тя.

Снимки: Actualno.com

Още: Министър: Магистрала "Хемус" е зачената в грях

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com