Прекратиха съдебното производство срещу Христо Бисеров

6356
Прекратиха съдебното производство срещу Христо Бисеров
Снимка: БГНЕС

Съдебното производство срещу Христо Бисеров е прекратено. То е върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част на обвинението, предаде БГНЕС.

Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд София в 7-дневен срок от връчване на преписи от настоящото.

Бисерови преподавали акции за милиони и си ги връщали за жълти стотинки

Общо исковете на КОНПИ по отношение на Христо Бисеров и семейството му са за повече от 7 млн. лева. Това е сумата, която е минала през ...

Причината е отстраняване на нарушения в обстоятелствената част на обвинението. Разпореждането подлежи на обжалване и протест пред апелативния съд в срок от 7 дни.

Преди почти месец Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия зам.-председател на 42-то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси. Бисеров бе предаден на съд за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон и за затаяване на истина в писмена декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата.

В подадената на на 35 март 2013 г. годишна данъчна декларация за 2012 г., Христо Бисеров, като местно физическо лице, декларирал дължим по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, данък в размер на 8 376,75 лв. Същият е формиран от начисления и платен данък върху доходите, получени от него по трудово правоотношение като народен представител, както и от доходите му от наем на недвижимо имущество.

В декларацията Бисеров затаил истина, като не включил в данъчната основа налични за 2012 г. доходи, подлежащи на облагане с данък. С тях Бисеров се разпоредил в полза на доведения си син Ивайло Главинков, нареждайки на в края на декември 2012 г. два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария. Реално дължимият от Бисеров данък за данъчната 2012 г. е в размер на 34 055 лева. По този начин той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а именно - 25 678,25 лв.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

В периода началото на 2013 г. до 31 март 2014 г. при условията на продължавано престъпление Христо Бисеров е нарушил и задължението за подаване пред БНБ на статистически форми, с които се отчитат и декларират вземания от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лв. каквито той е имал през миналата година - наличностите по сметките му във валута в банка в Швейцария, в размер на 314 529 щатски долара, равняващи се на 471 752,61 лева и 82 515,39 евро, равняващи се на 161 387,07 лева. Такива вземания от чуждестранни лица по финансови кредити, Бисеров е имал и в периода от 1 януари 2013г. до края на 2013 г. Техния размер към 31 декември 2013 г. надвишава левовата равностойност на 50 000 лева, а именно - 34 676,80 евро, равняващи се на 67 821,92 лева.

Бисеров също така не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания с тези суми – наредените на 12.12.2012г. парични преводи по сметки на доведения си син Ивайло Главинков в банка в Република Македония. Осъществените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лв.

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години или глоба в двойния размер на предмета на престъплението - 700 960,60 лв. Същият се отнема в полза на държавата.

Данните за наличностите по сметките си в различна валута в банка в Женева, Швейцария – 314 529 щатски долара и 82 515,39 евро, Бисеров не е декларирал и в подадена на 25.03.2013 г. пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. В качеството си на лице заемащо такава длъжност – народен представител, Христо Бисеров е затаил истина. За престъплението по чл. 313 ал. 1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.

Спрямо Христо Бисеров е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 25 000 лева. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната.

По-късно Софийският градски съд запорира имущество на обща стойност от над 1,5 млн. лв. собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Това стана по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, девет банкови сметки. В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала назаем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Мария Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

Христо Бисеров и Ивайло Главинков имат три месеца, за да предоставят пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество декларация за средствата с неустовен произход. Ако успеят да докажат произхода на средствата, запорът върху имуществото се отменя. Това обясни пък председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com