Преподавател по право: Извънредното положение беше излишна мярка, гърмяхме във въздуха

1981
Преподавател по право: Извънредното положение беше излишна мярка, гърмяхме във въздуха
Снимка: БГНЕС

„От дистанцията на времето категорично може да се направи заключението, че първоначално въведеното извънредно положение през март миналата година беше излишна мярка.

През пролетта на миналата година нямахме такъв мащаб, обхват, сериозност на ситуацията, които да налагат въвеждането на извънредно положение“, смята преподавателят по европейско право Христо Христев.

Заради нарастващия брой заразени с COVID-19 Русе затяга мерките

Ръст в броя на новозаразените с COVID-19 през отиващата си вече седмица, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Русе. Само за 4 д...

„Очевидно беше един непремерен ход. Режимът, възприет след май, в по-голяма степен съответства на управлението на COVID ситуацията“, коментира той по Българското национално радио.

„За разлика от други държави, които имат повече опит, при нас за първи път след приемане на действащата Конституция се стигна до мярка извънредно положение и нямаше как реакцията да не е критична“, отбеляза Христо Христев.

„В този начален етап имаше едно преиграване със санкционни мерки, с контрол върху придвижването на гражданите, без да имаме такъв мащаб на проблема, какъвто имахме през есента и какъвто имаме в момента.“

Според Христев в началото на кризата се наложиха прекомерни ограничения, като се проигра ресурс, който ни е необходим сега.

От "Абсурдистан" до пандемична умора - нужно е спешно решение

Противоречиви правила, мерки със съмнителна ефективност - настоящето управление на пандемията от  Covid-19 ни уморява, а така също...

„Може би тогава гърмяхме във въздуха. Беше приложен сериозен формат на ограничаване на порядъка на живот в страната. Проигра се този период, с неблагоприятни последици в икономическо отношение, като оставим настрани правната страна на въпроса.

След това възниква втори-трети път подобна ситуация, която има реални измерения на епидемична криза, за разлика от ситуацията март – май миналата година, и ние нямаме вече марж за такъв тип мерки. Всички тези ограничения имат своите социално-психологически ефекти – те не трябва да бъдат подценявани", уточни Христев.

Според него гъвкав модел на управление на ситуацията е неизбежен, защото не е реалистично месеци наред ние да сме с прекъснат поток на икономическия живот, да не знаем докога ще продължи това.

Казусът с обвиненията, отправени към председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за всяване на паника заради прогнозата й за недостиг на лекарства от миналата пролет - за Христо Христев е „типичен пример за репресивен подход на прилагане на наказателното законодателство“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com