Препоръка: Търговците да дадат възможност на клиента да си носи съд за храна от вкъщи

1550
Препоръка: Търговците да дадат възможност на клиента да си носи съд за храна от вкъщи
Снимка: iStock

Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки при покупка на храна за вкъщи от витрините във веригите противоречи на целта на Директивата за намаляване употребата на някои пластмаси и насърчаването на прехода към кръгова икономика в целия Европейски съюз. Този коментар направи Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите".

Идеята е и да бъде повишена информираността на широката общественост за реалните мащаби на вредното въздействие върху природата и хората да бъдат спечели за каузата да се насочат към алтернативни и достъпни продукти за многократна употреба. Това е посочено и в Директивата, която е транспонирана в българското законодателство чрез Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, обнародвана през 2021 г.

„Въвеждането на предвидената цена от минимум 20 ст. може да допринесе за това само ако са предоставени алтернативни и изгодни за потребителите варианти. В настоящата ситуация това не е факт. Изборът на потребителя е между това да си купи хранителните продукти от витрината с еднократните кутии, всяка по 20 стотинки, или да не пазарува изобщо от там. Второто обаче едва ли е целта на търговците“, посочи Руменова.

Тя оправи апел към бизнес операторите да предприемат действия да насърчат реално прехода към кръговата икономика с иновативни и устойчиви бизнес модели, продукти и материали в духа на европейското законодателство. В много от държавите по света активностите за провеждане на информационни кампании и откриването и въвеждането на алтернативи, включително използването на кутии за многократна употреба на клиентите, тръгва именно от бизнеса като средство за изграждане на имидж. Другаде са част от национални стратегии. Но най-често, независимо от иницииращата страна, се стига до колаборации между бизнеси, асоциации, потребителски организации и правителства.

Руменова посочи, че в държави като Дания, Естония, Франция, Италия, Испания, Полша, Словения, Швеция, Австрия и др. не само има магазини, където се разрешава, но и се насърчава продажбата на хранителни продукти с кутии от вкъщи. "И не само в Европа – в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", разказа още тя.

„След както толкова държави са го направили, включително и със законодателни промени, където се е наложило, има начин да пазим и околната среда, и здравето си. Например, в Италия още след приемането през 2019 г. на директивата за намаляване употребата на пластмаса, е направена промяна в законодателството за храните и като мярка за безопасност е въведена уговорка, че продавачите могат да откажат продажба в съдове на клиента, ако не са чисти или имат уловима миризма, счупени са или без капак“, обясни експертът в ефира на  Bulgaria ON Air.

В заключение тя обобщи, че може да се намери и трябва да се търси баланс: „Както вече има роботизирани каси, наред със стандартните, може търговците да опитат да пуснат и един допълнителен щанд, от който хората да могат да си купуват със собствени кутии, и да видят как на практика ще работи това“, посочи Руменова.

ОЩЕ: Купуваш маслини в пликче, плащаш 20 ст. за пластмасова кутийка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com