През 2018 г. Манолова тръгва на поход срещу банките

2853
През 2018 г. Манолова тръгва на поход срещу банките
Снимка: БГНЕС

За 2018 г. това е битката срещу свръх привилегиите на банките в защита на гражданите като длъжници и ползващи кредитите на банките, както и Закона за частния фалит.

Такъв приоритет за следващата година определи за своята администрация омбудсманът Мая Манолова.

„България е единствената европейска държава, в който няма Закон за гражданската несъстоятелност. Това е много нечестно и съсипва живота и съдбите на десетки хиляди българи. От друга страна не е добре за икономиката, за климата в България“, заяви тя.

Манолова готова със законодателни промени, спиращи разработването на находища в плодородни земи

Както поех ангажимент, аз съм подготвила предложения за законодателни промени, които да направят невъзможно започването на проучване и ...

„Ще се занимаваме и със всичко друго, за което институциите дадат повод на гражданите“, коментира Мая Манолова. „2017 година беше много кратка, мина бързо в състезание с проблемите. Колкото повече проблеми решавахме, толкова повече проблеми и жалби се появяваха“, посочи тя.

„През 2018 година очаквайте от омбудсмана неочаквани каузи. При нас няма предварителен план, една малка част от нещата, с които се занимаваме са предварително планирани“, каза още омбудсманът.

"Към мен като омбудсман до обяд на 28 декември са се обърнали 34 727 души с жалби и сигнали в приемната, по телефона или през „Фейсбук“. Расте броят на хората, които търсят помощ и подкрепа от институцията на омбудсмана", допълни Манолова, цитирана от Фокус.

„Това, може би, е обяснимо заради начина, по който живеят българите днес. Предвид високомерието, а често и безсърдечието на институциите хората имат нужда от някой, който да ги подкрепи в труден момент. Това се опитваме да бъдем ние - екипът на омбудсмана“, заяви тя.

Омбудсманът се похвали със спечелено дело срещу "Топлофикация София"

Спечелих делото срещу "Топлофикация София", с което поисках достъп до информация – за какво са похарчени 15 млн. лева от дружеств...

„Най-често хората се оплакват от монополните дружества, Топлофикациите, енергоснабдителните дружества, ВиК и мобилните оператори, доставчиците на интернет, банките и кредитните институции, за високи лихви и обявяване на кредити за изискуеми, за тормоз от частни съдебни изпълнители, от невъзможността човек да започне на чисто през процедура за личен фалит, която единствено в България не е законово уредена“, обясни Мая Манолова.

„Макар че аз и екипът ми непрекъснато засилваме работата, се оказва, че със засилването на оборотите, с които работим, се увеличават и жалбите. Понякога това ни се струва нелогично, но може би е израз на доверието на хората“, коментира тя.

„За нас доверието не е в рейтинга, който ще посочи някоя социологическа агенция, а в броя хора, които се обръщат за помощ към институцията и жалбите, които подават“, заяви Мая Манолова.

„Расте и броят на колективните жалби, когато става въпрос за проблем на населено място, за работници във фирма или за социална група. Тогава много хора се обединяват под една жалба и успяваме да решим проблема на всички тях“, каза още омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com