Природозащитници: МОСВ лъже ЮНЕСКО за Пирин

2945
Природозащитници: МОСВ лъже ЮНЕСКО за Пирин
Снимка: Pixabay

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е изпратило доклад за състоянието на обекта на световното природно наследство Пирин с невярна информация. За това алармират еколозите от неправителствената организация "За да остане природа в България".

Според техни данни в доклада няма нито дума за предложената промяна в сегашния план за управление. Природозащитниците са категорични, че тази липса е съществена предвид ключовата отмяна на забраната за ново строителство в туристическата зона на националния парк, която съвпада с буферната зона към обекта на ЮНЕСКО.

Британският The Guardian: Ски курорт в България ще унищожи обект на ЮНЕСКО

Правителствените планове за разширяване на ски курорта Банско предвижда прокарването на 333 км писти и 113 км лифтове на територията на...

"Премълчана е и предложената промяна в концесионния договор, която предвижда новата площ да навлиза в зоната за ограничаване на човешкото въздействие и в обекта на световното природно наследство. С промяната, чрез десетократно разширяване на концесията на ски зона Банско от 99,5 ха до 1077 ха, ще бъдат узаконени редица нарушения, вместо виновните за тях да бъдат наказани", пишат още те в съобщение до медиите.

Те твърдят, че в същия документ МОСВ твърди, че всички забележки към проекта за план на управление 2014-2023 г. са поправени от възложителя според изискването на министерството, но това твърдение, според тях, е лъжа.

Природозащитниците припомнят, че в свое експертно становище министерството поиска редакция на проекта в редица точки, а авторите на плана си позволиха да отхвърлят 8 от тях, част от които засягат ключови въпроси като зонирането и режимите. "Това неизпълнение на препоръките е прието на политическо ниво в министерството и води до планирани зони за строителство с 12,5 пъти повече от сега допустимите", пишат още зелените.

Коалиция "За да остане природа в България" ще уведоми ЮНЕСКО днес (20 декември) за неверните твърдения и пропуските в доклада на МОСВ.

Природозащитници: Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка

Скандални промени в Закона за туризма прие Министерски съвет на заседанието си днес (7 ноември). Това казват в писмо до медиите от...

От там отбелязват, че все още нямат отговор на въпросите, изпратени преди десет дни до вицепремиера Валери Сименов, във връзка с опитите за промени на в концесионния договор на ски-зона Банско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com