Природозащитници: Правителството бърза с планове за масови строежи и сечи в Пирин

3986
Природозащитници: Правителството бърза с планове за масови строежи и сечи в Пирин
Снимка: БГНЕС

Правителството бърза да приеме промени в концесионния договор на ски зона Банско, както и в сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин", които да подготвят почвата за мащабните сечи и строителство за новата 5 пъти по-голяма ски зона. Това твърдят от коалицията "За да остане природа в България“ в съобщение до медиите.

Припомняме, че процедурата около плана за управление на Национален парк "Пирин" още не е завършена, тъй има съдебни дела - заради условието да има ОВОС.

Нова серия от сагата "Банско" - вторият лифт не бил основният проблем

Проект за втори лифт в Банко не съществува, това е една мистификация със съвсем друга цел. Това заяви съпредседателят на "Зелените" Анд...

Според "За да остане природа в България", новият план дава възможности за сеч на 60% върху територията на националния парк (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12.5 пъти повече площ от разрешеното в момента. Тези твърдения бяха отхвърлени от Министерството на околната среда и водите в началото на юли. Срещу плана се подписаха над 100 хил. души от цял свят, като документът беше предаден на министър-председателя Бойко Борисов от Международната природозащитна организация WWF.

От "За да остане природа в България" съобщават още, че българското правителство е знаело още през 2014 г., че концесионерът на ски зона "Банско" планира не само "една кабинка", а нова, голяма ски зона в Национален парк „Пирин“ с 333 км писти и 113 км съоръжения. "Това е близо 5-кратно увеличение на съществуващите писти", припомнят те, като уточняват, че са получили информацията от документи по съдебното дело, което води срещу решението на МОСВ. "Данните са от становище на концесионера, изпратено до Министерството на околната среда и водите", уточняват още те.

На 6 март тази година служебният екоминистър Ирина Костова издаде заповед, с която отмени предишната си заповед за пускане на плана за парк "Пирин" от 1 март след като получи негативен обществен отзвук. По-ранната заповед гласеше, че не се допуска екологична оценка на плана. На 8 март пък Костова издава друг акт, с който възлага изготвянето на оценката. На 13 март министърът издаде нова заповед, която допълва тази от 6 март. И двете заповеди бяха обжалвани от кмета на Банско Георги Икономов, като делото започна на 30 май.

В последното си решение Върховният административен  съд (ВАС) потвърди гледната точка на Икономов. От него се разбра, че и двете заповеди на министъра не са мотивирани и обосновани, но се отменя само втората заповед от 6 март.

WWF: Министърът оставя бъдещето на Пирин в ръцете на концесионера на Банско

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че Министерството ...

Еколозите от своя страна уверяват, че ще обжалват всяко правителствено решение, което заплашва вековните гори и уникалните пейзажи на Национален парк "Пирин". "Всички международни институции, които имат отношение към Пирин като ЮНЕСКО и Европейската комисия са редовно информирани. Ясно е, че всякакво ново строителство няма как да започне без предварителното одобрение на премиера Бойко Борисов", пишат те в съобщението си днес (28 ноември).

Те припомнят, че всякакво ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове на България е забранено със закон. (чл. 21 от Закона за защитените територии). А тъй като изграждането на ски писти е строеж (съгласно чл. 12 от Закона за устройство на територията), твърденията на екоминистъра Нено Димов, че в Пирин няма да се строи нищо друго освен ски инфраструктура са много тревожни – "и заради щетите, нанесени в парк Пирин досега, и защото тези строежи са съзнателно погазване на закона", казват от "За да остане природа в България".

Природизащитниците са категорични, че в ЮНЕСКО вече са наясно със ситуацията в Пирин. По техни думи в последния доклад на институцията за Национален парк "Пирин" се отбелязва, че състоянието му предизвиква „сериозно безпокойство“, което е една стъпка преди крайната – „критично“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com