Природозащитници отново на протест срещу Закона за горите

6175
Природозащитници отново на протест срещу Закона за горите

Стотици граждани, обединени в социалните мрежи, се събират и тази вечер в пространството около езерото Ариана за нов протест срещу Закона за горите.

Под мотото "Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!" преминава днешният протест на природозащитниците в столицата. Протестиращите настояват Росен Плевнелиев да заеме публична позиция за гласуваните вчера промени. Около Орлов мост постоянно прииждат още и още хора, носещи българския трибагреник, плакати, свирки, има и много колоездачи. Полицейското присъствие е засилено.

След като вчера депутатите приеха промените в Закона за горите, над хиляда души излязоха на протест и блокираха движението в района на Орлов мост. Стигна се и до сблъсъци с полицията, а над 10 младежи бяха задържани. Според протестиращите текстове в закона директно обслужват интересите на няколко фирми.

Припомняме, че Народното събрание прие спорните текстове в Закона за горите, с които ще се даде възможност без промяна на предназначението на земите да се строят ски писти и лифтове. Реално единствено от парламентарната група на ГЕРБ и трима независими депутати застанаха зад текстовете.

Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии – публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена.

Природозащитници се събират отново тази вечер на Орлов мост

Отново ще има протест срещу промените в Закона за горите. Протестът пак ще бъде на Орлов мост, тази вечер в 19.30 ч., съобщиха от при...

В новите текстове на закона е разписано, и че не се изисква промяна на предназначението на земеделски земи за изграждането на открити обекти и съоръжения за спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите преместваеми сезонни покрития и други леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране и ползване.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com