Проф. Иво Петров: Системата ще издържи, ако COVID-19 запази темповете на разпространение

2848
Проф. Иво Петров: Системата ще издържи, ако COVID-19 запази темповете на разпространение
Снимка: БГНЕС

"Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19 здравната ни система ще издържи." Това заяви пред btv националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, след като някои болници вече изпитват затруднения. Той смята, че ако страната ни премине в погорната скала на разпространение на коронавируса и достигне критични нива може да се стигне до връщане на някои от ограниченията от страна на Националния оперативен щаб.

Сега при нас се увеличават случаите, но смъртността е ниска, допълни той. Не виждам нещо притеснително на този етап, каза още той.

Здравният министър ще обсъжда коронавируса с Медицинския щаб в Пловдив

Здравният министър професор доктор Костадин Ангелов ще присъства на заседание на Медицинския щаб в Областна администрация - Пловдив дн...

"Пандемията взима и косвени жертви"

"Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли", каза още проф. Петров и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

За съжаление имаме неглижиране, включително на спешни сърдечно-съдови състояния поради COVID-19 причини. Това води до повишаване на смъртността, каза проф. Петров.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-отделение и те са пренасочвани, обясни проф. Петров.

Едва сега пациентите с белодробни и сърдечно-съдови проблеми започват да се връщат към нормален начин на поведение към заболеваемостта, уточни проф. Петров.

Прогноза: Голямата опасност от коронавируса за България – месец ноември

Задава се втора вълна. От доста време говоря, че октомври ще бъде преходен месец – между това какво беше август и септември и как...

Рекорден брой заразени с коронавирус у нас - 436 за денонощие

А що се отнася до коронавируса:

Има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора, смята проф. Петров, но отбеляза, че най-добре е този въпрос да бъде коментиран от епидемиолозите, а той не е такъв специалист.

Няма да имаме ясното кои са ефективните лечения и начини за предпазване срещи коронавируса, преди да са изминали 2-3 години и статистиката да го покаже, заяви той. "Всички сме, за съжаление, на принципа на пробата и грешката, но вече много знаем за вируса, много знаем за усложненията. Също знаем, че не малка част от хората, които са заразени, го карат леко. Има случаи и случаи", подчерта професорът.

Важно е предпазването, но не само под формата на карантина, а и като обеззаразяване, каза Петров, който сподели, че изследване на университета в Станфорд е показало, че пречистването и йонизирането на въздуха в затворени помещения също помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Крути мерки срещу коронавируса в Германия - на прицел са германските депутати

Германският парламент задължи политиците да носят маски, тъй като случаите на COVID-19 в германската столица растат. Понастоящем четири...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com