Проф. Веселин Янчев: Атентатът в църквата „Св. Неделя“ е част от превръщането на БКП в терористична организация (ВИДЕО)

1180
Проф. Веселин Янчев: Атентатът в църквата „Св. Неделя“ е част от превръщането на БКП в терористична организация (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с проф. д-р Веселин Янчев – историк, специалист по военна история и военна политика. Автор е на книгите „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Българският опит 1878-1912“, „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност между войните и след тях (1913-1915 и 1919-1923), „Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“, на много монографии и десетки научни статии.

Проф. Веселин Янчев припомня, че след неуспелия септемврийски метеж през 1923 г. численият състав на комунистическата партия в България се свива неимоверно. По тази причина тя няма как да води масова политическа борба и усилията ѝ се концентрират към изграждането на нелегална, тайна, военна, по своята същност и цели, организация, финансирана от Москва - има документи за ежемесечните и ежегодни приходи. Целта на комунистическата партия е в най-бързи темпове да се постигне реванш и да се вземе властта. „Само за периода от октомври 1923 г. до октомври 1924 г. българската комунистическа партия получава като финансиране около 7 млн. и 70 хил. лв. Разбира се, тя ги получава в долари…. Поради отлива на поддръжници, поради ангажимента, който е потвърден и насърчен през февруари 1924 г. от Коминтерна комунистическата партия в страната и задграничния комитет в лицето на Коларов и Димитров започват една интензивна подготовка за вдигане на ново въоръжено въстание в България.“ Още: Доц. Данило Бенатов: Част от украинците са склонни да разменят Донбас срещу мир (ВИДЕО)

Проф. Янчев уточнява, че събитията, които протичат в България са пряко свързани, направлявани и контролирани не само от Комунистическия Интернационал, но и от Болшевишката партия. „Комунистическият Интернационал и виенското му представителство пряко отговарят за България, но всички въпроси свързани с развитието на събитията в страната и с подготовката на бъдещото въоръжено въстание са на пряка отчетност в Политбюро на ЦК на Руската комунистическа партия (болшевики) и там се създава една специална комисия, наречена българска комисия, забележете.“

„Този безумен замисъл, ангажирането на централното ръководство на Българската комунистическа партия, а и разбира се на нелегалната военна организация, защото идеята за един титаничен удар, който ще реши всички проблеми, наличието на финансиране и винаги ще се намерят конкретни изпълнители на дадената задача - това е част от превръщането на Българската комунистическа партия в терористична организация. Целият този замисъл и цялото това действие, скъсването с политическото и политиката като невъзможност за реализиране на идеите и търсене на някакви бомбастични, в прекия и в преносния смисъл на думата, фантасмагорични пътища към вземане на властта - това означава пълно откъсване от реалността, пълно несъобразяване със съществуващата обстановка в страната, защото след като 1923 г. си опитал с масови действия и си видял какъв е резултатът, да храниш илюзиите, че със терористични действия ще постигнеш поставената цел, е на практика наистина по-скоро игра с въображението, отколкото с някаква нормална логика, политическа или не политическа.“, казва проф. Янчев за атентата в църквата „Св. Неделя“. Още: Съби Събев: За 2 години Украйна понесе големи загуби, но съхрани решимостта си (ВИДЕО)

Целият разговор на Кънчо Кожухаров и проф. д-р Веселин Янчев можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com