Доц. Данило Бенатов: Част от украинците са склонни да разменят Донбас срещу мир (ВИДЕО)

1632
Доц. Данило Бенатов: Част от украинците са склонни да разменят Донбас срещу мир (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с доц. Данило Бенатов - преподавател в Техническия университет в Киев.

Данило Бенатов споделя, че в Украйна има няколко нива на „усещане“ на войната – тези, които са на самия фронт; хора, които живеят близко до фронтовата линия и където също е тежко, например в Херсон, Запорожие, Харков; хора, които живеят в Киев и такива, които живеят в Западна Украйна, нямат комендантски час и по принцип живеят нормално. „Обществото като цяло е уморено от войната, защото това, което аз забелязвам е, че не можеш да планираш живота си. По принцип повечето хора обичат да имат някакъв план. Аз сега разбирам защо толкова много възрастни хора имат носталгия за Съветския съюз. Защото по време на социализма те са имали план за целия си живот – училище, институт, университет, след това работа, сигурност, почивка един-два пъти през година, пенсия. А сега хората нямат възможност да планират. Планираме за някакви много малки периоди.“ Още: Съби Събев: За 2 години Украйна понесе големи загуби, но съхрани решимостта си (ВИДЕО)

„Руснаците превзеха Авдеевка не заради военното си майсторство, а защото съотношението в жива сила беше 7:1. Също голям проблем е, че няма достатъчно боеприпаси. Бахмут разбира се е символ, но Авдеевка е нещо доста стратегическо, защото се намира близко към Донецк. Обаче вие забелязвате нашата тактика. Украйна има възможност да бомбардира Донецк и да го изтрие от лицето на земя, поне например някаква част от града, обаче ние не можем да правим така, защото това е нашата земя е там „де юре“ живеят нашите хора.“, казва Бенатов.

„Критичната маса от симпатизанти на Русия се намира в Крим. Има разбира се руски симпатизанти и в Донецк и Луганск, обаче там е много интересно – те са само в големите градове. Там където се намират мини или например някакви химически или металургични предприятия, там повече хора са рускоговорящи и с идеологическо насочване към Русия, а в селата хората говорят на украински език и имат друга идентичност.“, споделя доц. Данило Бенатов.

Според госта най-добре разбират Украйна държавите от прибалтийския регион - Естония, Латвия и Литва. В държави като Франция, Испания, Италия хората, не разбират това, което се случва в Украйна. За тях то е нещо много далечно.

Относно закона за мобилизация, който се обсъжда в Радата доц. Бенатов споделя, че освен да се мобилизират 500 хил. души, трябва да им се осигурят храна, дрехи, оръжие.

Доц. Бенатов е на мнение, че украинското общество би приело вариант да загуби временно или постоянно контрол върху част от територията си, ако не получи по-голяма помощ от Запада и САЩ. "Донбас е разрушен изцяло, това е една такава тъмна дупка, но за Крим, Херсон и Запорожието ще трябва да се преговаря", казва доц. Бенатов. Още: Проф. Венелин Ганев: Без институционална база на държавността не може да има нито икономически прогрес, нито защита на правата на гражданите (ВИДЕО)

Целият разговор на Калин Манолов с доц. Данило Бенатов ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 2-3 юни 2024 г. (КАРТА)

Рушащи се тавани и миризма на урина посрещат пътниците на Централна жп гара (ВИДЕО)

Прогноза за времето - 2 юни 2024 г. (неделя)

Най-важните новини за деня: 1 юни 2024 г.

"Зелено движение" подкрепя исканията на гражданската инициатива "Даная за живот"

1 юни в МВР: Децата се докоснаха до полицейската професия (СНИМКИ)

Коментар №3 на седмицата: Балът на политиците

Коментар №2 на седмицата: Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

Коментар №1 на седмицата: Събаряйте къмпинги и не се чудете защо опашката към Кулата расте

Райко Байчев от Actualno.com с отличие "Майстор на словото" от конкурса Web Report

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com