Съби Събев: За 2 години Украйна понесе големи загуби, но съхрани решимостта си (ВИДЕО)

1242
Съби Събев: За 2 години Украйна понесе големи загуби, но съхрани решимостта си (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов ни среща с генерал-майор д-р Съби Събев - първият военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Монс след приемането на страната ни в Алианса. Две години той работи като национален представител във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС. Дава сериозен принос за началното военно интегриране на България в структурите на НАТО, участва във вземането на съюзни решения за развитието и трансформацията на военните способности на Алианса.

Съби Събев споделя, че според нидерландската платформа за събиране на данни за открито разузнаване, съотношението на руските към украинските загуби в танкове е близо 4 към 1, същото е и за бойни машини на пехотата. Пленената от украинците руска техника е 3 пъти повече, отколкото украинската пленена техника – в цифри това е - 540 пленени руски танка, и около 130 пленени от руснаците украински танка. Цялата руска сухопътна армия, това са 14 общовойскови армии, понесоха изключително високи загуби. Някои от тях бяха няколко пъти попълвани, следователно първоначалният им и най-професионален състав вече го няма. „Това, което дават примерно за украинските загуби някои независими източници, са за около 80 до 85 000 убити, около 120 до 130 000 ранени, т.е. общо украинските загуби – убити, ранени и т.н. само на бойното поле възлизат на около 200 000.“ Още: Проф. Венелин Ганев: Без институционална база на държавността не може да има нито икономически прогрес, нито защита на правата на гражданите (ВИДЕО)

Във връзка със смяната на Висшето командване на украинските въоръжени сили генерал-майор Събев припомня, че руското командване няколко пъти направи такива смени. Някои от руските командващи, които започнаха в началото на инвазията, вече отдавна са отстранени или убити. „Може да се каже, че стратегическото мислене и умение в руския генералния щаб и в руското командване малко се подобриха в сравнение с началото на войната. Сега има централизирано ръководство, но и сега повтарят някои грешки от началото на войната. Докато украинското командване, мога да кажа, че в професионално отношение показа много по-високи качества, особено в тежка неблагоприятна обстановка.“

„Основната причина за неуспеха на лятната контраофанзива е най-вероятно умората на този екип от генералния щаб, който 2 години води войната и украинският президент очевидно реши да покаже решителност, че новият екип на стратегическото ръководство на въоръжените сили ще има по-твърдо отношение към войната и към воденето на операции, така че да се постигне желаният успех“, казва генерал-майор Съби Събев.

„По отношение на нашите отбранителни способности мисля, че сегашният екип на Министерството на отбраната зае много активна позиция със сключването на договора за бойните машини „Страйкър“, включително и с ремонта на инфраструктурата на Трета изтребителна авиобаза, където се очаква да пристигнат изтребителите F-16, така и с бреговите противокорабни ракетни средства, средствата за ПВО, радарите, които трябва да се сменят. Очаква се до края на 2024 година още два или три проекта да стартират, което показва активната позиция и разбирането на сегашния екип на Министерство на отбраната, че трябва да се ускори твърде закъснялата модернизация на нашите въоръжени сили“, казва Съби Събев. Още: Полк. Вилис Цуров: Минаха годините на масови настъпления с жива сила, сега силата е в технологиите и логистиката (ВИДЕО)

Целият разговор на Васил Данов с генерал-майор д-р Съби Събев можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 2-3 юни 2024 г. (КАРТА)

Рушащи се тавани и миризма на урина посрещат пътниците на Централна жп гара (ВИДЕО)

Прогноза за времето - 2 юни 2024 г. (неделя)

Най-важните новини за деня: 1 юни 2024 г.

"Зелено движение" подкрепя исканията на гражданската инициатива "Даная за живот"

1 юни в МВР: Децата се докоснаха до полицейската професия (СНИМКИ)

Коментар №3 на седмицата: Балът на политиците

Коментар №2 на седмицата: Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

Коментар №1 на седмицата: Събаряйте къмпинги и не се чудете защо опашката към Кулата расте

Райко Байчев от Actualno.com с отличие "Майстор на словото" от конкурса Web Report

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com