Промяна: Козлодуй ще е без улично осветление от 18 до 22 часа вечер

3565
Промяна: Козлодуй ще е без улично осветление от 18 до 22 часа вечер
Снимка: Община Козлодуй

В Козлодуй – градът до Атомната електроцентрала, уличното осветление няма да е пуснато между 18 и 22 часа вечерта. Първоначалното намерение на кмета Маринела Николова бе от днес лампите да се изгасят от 22:00 ч. вечерта до 05:00 ч. сутринта в Козлодуй и всички села от общината.   

„Днес, 25 януари, на оперативка на ръководството на Община Козлодуй обсъдихме въвеждането на временен режим на уличното осветление, наложило се поради поскъпването на електроенергията за небитовите потребители. По темата проведох телефонен разговор с изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), г-жа Силвия Георгиева. От разговора стана ясно, че е осъществено целево проучване на сметките за ел. енергия на 179 общини от общо 265 в България. Очаква се огромен ръст на разходите за енергоносители през 2022 г. във всички общински системи. По данни на НСОРБ кризата се отразява на всички общини и голяма част от тях са предприели временни мерки, в това число и режим на уличното осветление“, пояснява Николова.

Мракът превзема все повече общини

Мракът превзема все повече общини в България, установи Actualno.com. Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на...

НСОРБ е направило писмено предложение до Министерски съвет да бъде направена промяна в Закона за енергетиката – общините и техните звена (училища, детски градини и ясли, общински болници, социалните домове и др.), вместо като „небитов клиент“, да бъдат определени като битови потребители.

„След проведения телефонен разговор с г-жа Георгиева ръководството на Община Козлодуй взе решение уличното осветление в цялата община да се включва в 22:00 ч. вечерта и да работи до 07:30 сутринта на следващия ден. Така се надявам гражданите да са спокойни за своето имущество и здраве през нощните часове. Реално от 18:00 до 22:00 часа уличното осветление няма да работи. Затова се обръщам към всички родители при участието на децата им в извънкласни форми да ги придружават. Вярвам, че всички шофьори също ще бъдат с повишено внимание. Искрено съжалявам за причиненото неудобство и се извинявам лично на всички граждани на община Козлодуй“, заявява кметът.

Николова казва, че в момента проучват различни фирми, доставчици на таймери, които да регулират автоматично включването и изключването на уличното осветление. В най-кратки срокове очакват таймерите да бъдат доставени и монтирани.

„С ръководството на Община Козлодуй търсим и други варианти за справяне с извънредната криза и се надяваме в най-скоро време да има благоприятно решение за всички нас. Силно вярвам, че не само Община Козлодуй, а и останалите потърпевши общини в страната ще получим адекватна компенсация от държавата. Режимът на уличното осветление влиза в сила от тази вечер, 25 януари“, уточнява Мариела Николова.

46 населени места у нас вече са с режим на тока

Две общини от Варненска област - Вълчи дол и Дългопол, и една от Пазарджишко – Лесичово, въведоха вече режим на уличното осветлен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЧЕТИРИ ЛАПИ представя изложбата "Спасените: 20 години история" в Европейския парламент

Ясно е кога ще бъде избран нов патриарх на България

Сдружение: КЗП не защити потребителите в казуса с мобилните оператори

ОББ се включва в Европейската седмица на парите от 18 до 24 март

Влакови композиции с военна техника ще преминат през страната

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизнес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com