Протести в цялата страна срещу "зеления сертификат", в София скандират "Кацаров, оставка!" (СНИМКИ, ВИДЕО)

18578
Протести в цялата страна срещу "зеления сертификат", в София скандират "Кацаров, оставка!" (СНИМКИ, ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , има в много градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки, въведени от служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на "зелените сертификати" е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище, скандирайки "Оставка!". В района имаше засилено полицейско присъствие.

В началото Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и на Българската асоциация на заведенията, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Протестиращите се отправиха по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерския съвет. Шествието премина под прозорците на властта с писък на свирки и вувузели, и спря пред здравното министерство, където протестиращите започнаха да викат "Кацаров, оставка!"

Протести имаше в почти всички големи градове в страната, обобщава БНР.

Във Варна протестът също блокира ключови кръстовища. Над 200 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха в организирания днес след обяд първи за града протест срещу задължителните зелени сертификати за ваксиниране в Кюстендил. Те настояват за справедливост спрямо бизнеса и тяхната дейност, отмяна на някои от въведените забрани и ограничения. Шествието, огласяно от тъпани и тромби, мина по централния булевард "България".

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра - това до Баня Старинна.

В Стара Загора над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани блокираха кръстовището между улиците "Ген. Гурко" и "Патриарх Евтимий".

В 15 часа ресторантьорите затвориха обектите си и се събраха пред Областната управа, откъдето се отправиха на изток, а половин час по-късно спряха движението на едно от най-натоварените кръстовища.

Протестиращите поискаха за издаването на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, настояват от работещите в сектора.

В Бургас протестът срещу въвеждането на зелен сертификат премина с блокиране на движението по ключови булеварди в града.

Над 300 протестиращи се събраха пред РЗИ в Бургас. Демонстрацията започна с кратък митинг.

След това със скандирания „Оставка“ и шествие протестиращите преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“, където спираха на пешеходните пътеки край светофарите, за да блокират движението.

Шествието стигна до кръстовището пред бургаската гара. Там блокадата продължи 10 мин., а коли и 6 автобуса на градския транспорт се наложи да изчакат.

В Ямбол около 200 хотелиери, ресторантьори и техните служители отново протестираха. За кратко беше затруднено движението по един от основните пътни артерии. 

Близо 1000 са заетите в сферата на този вид услуги в Ямболска област. Част от служителите са се ваксинирани, но е необходимо още време, посочи областният председател насъюза на хотелиерите и ресторантьорите Никола Нинов.

"В тази обстановка никой не може да работи! Десет заведения са затворени от началото на седмицата и поне 10 -15 се готвят да затворят събота и неделя".

В Плевен протестното шествие тръгва от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен:

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

Бизнесът на национален протест заради „зеления сертификат“

Бизнесът излиза на протест в 15 часа днес в цялата страна под надслов „Всички заедно!“, предаде БГНЕС. Българската хотелие...

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от Covid мерките е пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите, представители на бизнеси в сферата на търговията и услугите и на противниците на "зеления сертификат" ще блокира движението от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация. Очаква се в протеста да се включат представители на други засегнати браншове и граждани.

В Габрово протестът ще започне по-късно, в 18 ч. Ресторантьори, собственици на фитнес зали и граждани ще протестират под наслов „Не на ограниченията! Да на свободата!“.

Протестът, обявен за по-късно днес, е вторият за тази седмица в Габрово. В понеделник на призива на заетите в ресторантьорския бранш и във фитнес-залите откликнаха близо 500 души, недоволни от въвеждането на "зеления сертификат" за достъп до обществени места, дейности и публични събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com