Протестиращите в Гърмен с ултиматум към държава и община

9720
Протестиращите в Гърмен с ултиматум към държава и община
Снимка: БГНЕС

Земя, напоена с кръв, не се продава за 1,50 лева на циганите. Тези думи на един от ораторите на протеста в Гърмен предизвика мощни скандирания „Българи юнаци", „За България" сред 1500 протестиращи на площада пред кметството.

Бунтът на местните хора бе подкрепен от десетки рокери, футболни фенове и националисти от цялата страна, предаде Стандарт нюз.

Футболни фенове пробваха да влязат на щурм в "Кремиковци" в Гърмен

Над две дузини футболни фенове опитаха да пробият полицейската блокада около ромската махала "Кремиковци" в Гърмен. Опитът им обаче е б...

Големият протест започна точно в 12,00 часа със сирените в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Всички почетоха паметта на героите с падане на колене. И дадоха ултиматум на държава и община. До 18 юли, когато ще честваме 178 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски, в ромския квартал „Кремиковци" трябва да бъдат съборени всички 124 незаконни постройки, а нелегално пребиваващите там да се изселят. В противен случай няма да има национално честване на Апостола в София, а общонационален протест на жълтите павета срещу ромската престъпност, срещу двойния стандарт на прилагането на законите и безхаберието на държавата за решаването на тези проблеми, заканиха се от Инициативния комитет. Те разпространиха открито писмо до държавни институции и медии. В него твърдят, че конфликтът в Гърмен между българи и роми е социално-битов.

След нападението на 23 май на тълпа цигани над няколко българи, при което бяха пребити 8 души, толерантността е изчерпана. „Няма да позволим повече ромите да са галеници на съдбата, да строят върху чужди имоти, да крадат, да са безнаказани. Стига толерантност към престъпността им. Искаме прокуратурата да провери кой и как им е дал да строят върху чужда земя, кой им е пусна ток и вода, защо децата им не ходят на училище и детска градина, кой позволи великото преселение на цигани от цялата страна тук. Настояваме законът да се прилага с еднаква тежест за всички, независимо от етнос и вяра. Виновните за всички тези неща трябва да бъдат наказани", категорични са протестиращите. Организаторите призоваха към мирен протест и спазване на обществения ред. Предупредиха да не се стига до ексцесии и насилие.

Шествието тръгна кротко от площада в Гърмен към 13,00 часа, като най-напред бе автомобил с тонколони и оратори в каросерията. След него се наредиха над 20 рокери с мощните си мотори, а най-отзад бяха останалите протестиращи. Всичко бе кротко, нямаше провокации и скандали по пътя до отбивката за ромския квартал „Кремиковци". Хората развяха плакати с надписи: „ДНСК, защо не спазвате закона?", „Не на незаконното строителство", Стига вече политическо робство", „Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши". Вееха се десетки знамена, чуваха се тромби, свирки и дори тъпан, пееха се патриотични песни. Свещеник също се включи в шествието, както и депутатът Кристиан Вигенин. Често множеството избухваше във възгласи „Българи юнаци", „Свобода или смърт". Футболни фенове и националисти обаче реагираха остро, когато видяха, че близо 100 жандармеристи с пълно снаряжение – бронежилетки, палки и каски, и полицаи са завардили пътя за ромското гето. Двадесетина младежи започнаха да провокират полицаите, като ги обиждаха и ругаеха. Явно целяха да се стигне до сблъсъци. „Турци сте, еничари, пуснете ни само за половин час в махалата, не ги пазете от народната любов тези мангали", крещяха най-разгорещените агитки. Някои даже обърнаха националните трибагреници, което е знак на война. Човек от тълпата хвърли кенче с бира, с която поля полицаи и репортери. Друг успя да хвърли голям камък, който за щастие не уцели стоящите пред бусовете жандармеристи и журналисти. Парчето се заби в предното стъкло на един от микробусите. Чу се и гръм от пиратка. Мъж от групата поиска да си купи земя за 1,50 лева квадратния метър, започна да брои стотинки пред каските на няколко жандармеристи, но не успя да ги провокира да бъдат агресивни спрямо него.

Малко по-късно и бутилка с минерална вода полетя към друг от бусовете, но също не последва реакция от органите на реда. „Тук да не е Северна Корея, не ме пускат да се прибера", жалваше се мъж от Гърмен. Последваха нови ругатни към полицаите, след като дойдоха нови три буса с жандармеристи. Те поеха към ромския квартал, тъй като част от протестиращите заобиколиха кордона и се опитаха да стигнат до махалата по съседния баир. Но без успех. Върнаха се бързо при вида на сериозните полицейски сили. Играта на нерви между протестиращите фенове и националисти и жандармеристите продължи още час след края на протеста, който приключи официално в 14,00 часа. Въпреки призива на организаторите всички да се върнат обратно на площада в Гърмен, близо стотина души не ги послушаха. Най-активни бяха близо 30 младежи, които продължиха да провокират органите на реда, но без успех. Едни от тях бяха с шалове на лицата и голи до кръста. „Полицаите са спрели поне на 7-8 места от Дупница дотук над 10 автобуса с фенове от София и Пловдив. Иначе щяхме да сме повече", каза Елена Ваташка, председател на Сдружението на футболните привърженици.

Напрежението в Гърмен започна да ескалира

Напрежението на протеста в Гърмен започна да се покачва. Протестиращи замерят жандармерията с бутилки от бира, освен това призовават за...

„Ние не сме против ромите, а срещу циганията. Тези в „Кремиковци" са капсулирани. Толерирани са от властта и си мислят, че в гетото са над закона. Не ги интегрират онези, които 25 години ги водят под строй да гласуват правилно. Правилата важат за всички. Законът няма алтернатива. Искаме всички държавни и общински институции да се обърнат към хората и да решат тези проблеми", категорични са жители на Гърмен.

"Преди 16-17 години не си заключвахме къщите, но дойдоха нови цигани от различни краища на страната, не се плашат от нищо, нямат респект от никой. Крадат, дръзки и брутални са, затова народът загуби вяра в законноста и справедливостта", смята шефът на Иницативния комитет Иван Кременлиев. Стигна се и до цигански геноцид над българите, защото отсъстват българските институции, които само лъжат ромите, че ги интегрират, а ги държат в гета и са причина тези хора там да оскотяват, смята бившият полицай, който бе с 8 шева на челото след ромската атака на 23 май. Той твърди, че е безумие общинският съвет да гласува купуването на земята срещу 1,50 лева за квадратен метър от страна на ромите, за да си узаконят постройките. „съветниците са наградили нарушителите с това решение. Няма до отстъпим – искаме всички 124 незаконни строежи да се изравнят със земята", допълни Кременлиев.

Рахим Арнаудов от с. Долно Дряново, който е мюсюлманин, призова всички да живеят заедно в мир и разбирателство. Учителят и бивш щколски директор призова да се спазва законът и да има справедливост за нарушителите. „Братя роми, учете, учете, учете. Без учение няма път за никой. Ромите в моето село учат, работят. А тези в „Кремиковци" са на държавна хранилка, разчитат на социални помощи и на детски надбавки, а това е национален проблем", каза Арнаудов.

След 11 дни на протести и шествия много от протестиращите седнаха на сянка на площада и хапнаха от „депутатските кюфтета" на цена само 30 стотинки бройката. Преди дни на мегдана те вдигнаха бутафорни бараки, които са с адрес: „Извън регулация", но са оборудвани със сателитна чиния. „Затишието тук ще е пред буря, ако държава и община не изпълнят нашите искания. Защото сме готови да вземем закона в нашите ръце, ако институциите не го приложат с цялата му строгост върху ромите", предупредиха жителите на общинския център Гърмен.

В Гърмен си спомниха за напоената с кръв земя и тръгнаха към "Кремиковци"

С призив „Земя напоена с кръв не се продава за 1,50 лв” и скандирания „Българи, юнаци” започна националният пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com