X
 
 

Протестите на адвокатите ще продължат

848 0
photo of Протестите на адвокатите ще продължат
Снимка: Thinkstock
Протестът на адвокатите ще продължи до отмяната на текста за тях в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това каза бившият министър на вътрешните работи и понастоящем адвокат Емануил Йорданов пред "Фокус".

Недоволството на адвокатите бе предизвикано от приетата законова поправка, според която адвокатите се задължават да предоставят информация за клиентите си на ДАНС. Новите задължения ще нарушат и Конституцията, и Закона за адвокатурата, каза още Йорданов.

Адвокати искат оставката на Висшия адвокатски съвет заради лобизъм и репресии

Оставката на Висшия адвокатски съвет поискаха адвокати на пресконференция в БТА, посветена на кризата в адвокатурата. "Ние като обикно...

„Смисълът на адвокатската професия предполага по-голяма конфиденциалност на отношенията между адвокат и клиент. Законът за адвокатурата забранява да бъдат подслушвани и записвани такива разговори. Същият Закон прогласява, че дори да се направи запис, той не може да бъде използван пред съда. Изведнъж се явяват някакви неграмотници, които приемат законов текст, според който адвокатът, когато научи нещо от клиента си, трябва да отиде и да го „наклепа“ пред ДАНС или пред който трябва още. Това е правен нон-сенс“, обясни юристът.

Емануил Йорданов допълни, че ако новите разпоредби са мерки срещу прането на пари, е трябвало да се изиска анализ, колко дела са водени в България за пране на пари и колко от тях са имали успешен край. Не може да се приеме законов текст без елементарен анализ на практиката, която съществува, обобщи адвокатът. Той уточни, че заведените дела за пране на пари у нас са малко, а завършилите с присъда – още по-малко.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално