Сделката за държавния дял в EVN била проверявана от ДАНС още преди 8 години

3294
Сделката за държавния дял в EVN била проверявана от ДАНС още преди 8 години
Снимка: БГНЕС

Агенти на ДАНС специално са проверявали сделката за продажбата на държавния дял в трите електроразпределителни дружества. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов пред съда, по време на поредното заседание по делото срещу Симеонов Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков.

В качеството му на финансов министър, Дянков, заедно с Прокопиев, са обвинени в длъжностно престъпление за продажбата на държавния дял в EVN, а в качеството му на икономически министър Трайков е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за поверено му държавно имущество т.е. държавния дял в EVN. Специално Дянков беше обвинен, че като длъжностно лице е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (бел. ред. - сегашният икономически министър Емил Караниколов) да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД на избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" ЕАД. Това не трябвало да се прави от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, а от „независими оценители“, защото така разпореждал Закона за независимите оценители. Иво Прокопиев пък бил подбудител на тези действия, според прокуратурата, с което се облагодетелствала негова фирма - "Булброкърс".

Адвокатите на Дянков, Трайков и Прокопиев поискаха съдът да върне делото на прокуратурата

Адвокатите на обвиняемите по делото за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN поискаха от Специализирания...

Според прокуратурата, държавата е била ощетена с 1 276 618 лв. заради Дянков и Прокопиев. Държавното обвинение счита и, че тримата мениджъри на "Булброкърс" (изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев) оценили за по-малко пари 51 612 акции и щетата от това била 7 457 553 лв. От действията на Трайков държавата е загубила близо 21 млн. лв., казва прокуратурата, пише в. "24 часа".

Пред съда Емил Караниколов е говорил общо около 5 часа и е казал, че бившият ръководител на БФБ Бистра Илкова го предупредила за манипулация в продажбата на държавните дялове в ЕРП-тата. Илкова обаче не му казала в какво точно ще се състои манипулацията. Самата Илкова отрича да се е срещала с Караниколов.

През 2011 година Караниколов подал сигнал до ДАНС и двама агенти направили проверка. 

Агентите обяснили на Караниколов, че най-чистият механизъм за продажба на държавни дялове е през фондовата борса. Караниколов говорил и с шефовете на борсата, които го уверили, че манипулации не може да има защото сървърът е в Германия. "Накрая май се оказа, че не е в Германия, но това е друга тема", вметна министърът.

Делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков с фалстарт

Делото за приватизацията на миноритарния дял на държавата в EVN срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков (бел. ред. - от п...

Според Караниколов слабостта в цялата сделка с миноритарните дялове била, че Надзорният съвет на Агенцията за приватизация не можел да осъществи последващ контрол. Затова самият той държал за сделките да бъде избран международен инвестиционен посредник, а не български. "Но ми беше отговорено от един от двамата министри, че няма смисъл да търсим международен посредник", каза Караниколов, без да уточни кой министър. На уточняващия въпрос на прокурора Емил Петров: “Защо?”, министърът на икономиката обясни: "Защото възнагражденията не са големи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com