Провали се и вторият търг на локомотиви в БДЖ

4862
Провали се и вторият търг на локомотиви в БДЖ

Търгът за обявените на 6 април 49 локомотива и мотриси се провали и при повторното му провеждане на 13 април в БДЖ заради липса на оферти.

Само една компания е купила документи, но не е подала оферти, заради което търгът фактически се провали.

БДЖ няма да спре с опитите да разпродава локомотиви

До 8 април 2016 г. ръководството на Български държавни железници е решено да проведе повторен таен търг за продажбата на 53 мотриси и л...

На място обаче бяха дошли представители на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, за да се опитат, ако започне търгът, да изразят своята позиция, че локомотивите и мотрисите не трябва да се продават, а е по-изгодно да се реновират, ремонтират и пуснат в движение.

"Ние пуснахме сигнал до прокуратурата и още на 8 март търгът беше спрян за около 2 седмици, след това отново обявен за края на месеца и днес трябваше да се проведе повторният търг”, обясни Веселин Кирев, координатор на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

"Ние като организация искахме да повдигнем въпроса за цялостната поддръжка на подвижния състав на БДЖ. Вече има 4 локомотива, които бяха продадени в Чехия и в момента се движат по техните жп линии. Има още 4 локомотива, които бяха купени от товарната компания „ТБД – Товарни превози” – те също се движат по нашите линии”, обясни Кирев, като подчерта, че целта им е да се инициира цялостен дебат за ремонта на подвижния състав. В момента се отменят много от влаковете на БДЖ поради липса на мотриси и локомотиви, а би могло да се използват съоръжения, които в момента са извън строя.

Вече има интерес от страна на латвийска компания, която е произвела 19-те мотрисни влака, пуснати на този търг. От компанията дойдоха в България, имаха среща със зам.- транспортния министър Антон Гинев и стана ясно, че те могат да бъдат реновирани. Има покана към министър Ивайло Московски, и към директора на БДЖ да посетят Рига и да видят на място какво може да се направи. Смятаме, че могат за доста по-малка сума от закупуването на нов подвижен състав да бъдат ремонтирани мотрисите и локомотивите. Това до някаква степен би подобрило услугата и би решило въпроса с липсващите влакове, каза Кирев.

Нито един кандидат на тайния търг на БДЖ

БДЖ не успя да продаде част от остарелия подвижен състав на дружеството. На втория таен търг, който беше организиран днес, нямаше нито ...

Относно ситуацията с приватизацията на БДЖ Товарни превози, нашата позиция е непроменена и считаме, че продажбата няма да покрие задълженията на Холдинг БДЖ, добави той. Според него не би могло да се търси вина в сегашното ръководство, „защото това е политика през последните 20 години – липса на охрана, разграбване и източване”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com