„Прозрачност без граници” излиза от Обществения съвет на ЦИК

11825
„Прозрачност без граници” излиза от Обществения съвет на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Асоциация „Прозрачност без граници" повече няма да бъде част от Обществения съвет към ЦИК, обяви изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов, цитиран от БТВ.

От организацията посочиха, че във взаимодействието между Обществения съвет и ЦИК липсва обратна връзка, както и възможност за консултиране на проекторешения на ЦИК и за планиране на дейности за подготовката на предизборната кампания.

Съдът задължи ЦИК пак да разгледа сигнала на „Протестна мрежа” срещу „Атака”

Върховният административен съд (ВАС) задължи Централната избирателна комисия отново да разгледа сигнала на "Протестна мрежа" срещу "Ата...

„Липсата на ефективен механизъм за взаимодействие и координация между ЦИК и Обществения съвет не позволи пълноценно включване на професионалния капацитет и опит на членуващите граждански организации в подпомагане подготовката на изборите за Европейски парламент”, коментира Славов.

Той отбеляза, че от „Прозрачност без граници" са направили предложения и са поставили въпроси, свързани с едностранното установяване на правилата на работа на Обществения съвет от страна на ЦИК, с проблеми по отношение на обученията на РИК, с непрозрачната процедура за избор на доставчик за експерименталното машинно гласувано, както и с опасения за опорочаване на фигурата на независимия наблюдател. Асоциацията като част от Обществения съвет не получила от ЦИК адекватен отговор на нито едно от тези предложения.

От „Прозрачност без граници" посочиха, че 13% от решенията на ЦИК са за поправка на други нейни решения. Според асоциацията е нарушена и прозрачността в работата на комисията, тъй като последният протокол, качен на сайта й, е от 2 април.

Председателят на Управителния съвет на асоциацията Огнян Минчев пък изрази опасения, че има подготовка за контролиран вот за предстоящите избори.

В ЦИК не са постъпвали сигнали за купуване и продаване на гласове

В Централната избирателна комисия (ЦИК) не са постъпвали сигнали за купуване и продаване на гласове. Това каза говорителят на Централна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество