Пътят до Рилския манастир ще е готов за изборите

1589
Пътят до Рилския манастир ще е готов за изборите
Снимка: БГНЕС

95 на сто от строително-монтажните работи по рехабилитацията на пътя до Светата Рилска обител са изпълнени, 20-километровата отсечка ще бъде готова за изборите на 6 ноември.

Това стана ясно след инспекцията на екипа за управление на проект лот 15 от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., който днес провери напредъка от рехабилитацията и реконструкцията на близо 20 км от път III-107 град Рила - Рилски манастир, който се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

В брифинга участваха инж. Добромир Радковски, ръководител на Екипа за управление на проекта и главен експерт в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ, инж. Юлияна Божилова - директор на Областно пътно управление – Кюстендил и представителят на изпълнителя Николай Чивиев от „Агромах”.

В момента алпинисти дообрушват скалните откоси и монтират восокоякостна предпазна мрежа. Предстои полагане на хоризонталната маркировка и продължава монтажа на еластичните огради, предаде БГНЕС.

„Над 150 човека и 100 машини са ангажирани работят по отсечката, вече сме към финала, ще спазим срока, утре приключваме с плътната асфалтова смес, след това поставяме маркировката, знаците са сложени, остават мрежите, до изборите ще сме готови”, каза Николай Чивиев от „Агромах”.

„Тук времето се променя много рязко, дано ни позволи след извършването на асфалтовите дейности да положим маркировката, за да приключим преди застудяването, за да се движим и ние, и чуждестранните туристи безопасно към Рилска света обител”, каза директорът на ОПУ-Кюстендил Юлияна Божилова.

„Положени са 23 000 тона основен асфалтов пласт-биндер, направени са 4 700 метра окопи и регули, 12 000 м. еластична ограда, 390 кубични метра зидария, на обекта е излят над 4 000 куб. метра бетон, рехабилитирани са шест големи съоръжения над река Рилска, 11 километра е дължината на декоративната стеничка, пренареждаме павета в района на Рилския манастир”, обяви тези технически параметри инж. Радковски.

Според него пътят е построен през 1970 година, до сега не е правен ремонт, гаранцията на рехабилитирания участък е 24 месеца за пътната част и 36 м. за съоръженията.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Агромах“ ЕООД. Стойността на договора е 14 128 475,47 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява „Трансконсулт БГ“ ООД. Техният договор е за 222 180 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект 2000“ ООД. Договорът им е за 17 280 лв. с ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com