Разкриха нова схема за "заобикаляне" на синята зона

29464
Разкриха нова схема за "заобикаляне" на синята зона

Нова схема за "заобикаляне" на синята зона за паркиране в София, разкриха граждани пред Actualno.com. Будни жители от централната част на столицата успяха да заснемат автомобил с поставена карта с надпис "За паркиране в синя зона", подписана от кмета Йорданка Фандъкова. От Софийски обществен съвет пък направиха проверка и установиха, че няма нормативно основание да бъдат издавани подобни карти. "Най-вероятно тези документи са плод на творчеството на неизвестен служител на СО или ЦГМ ЕАД и не представляват валиден документ, обясниха от Софийски обществен съвет пред Actualno.com. - Наличието на герба на общината, както и подписа на кмета не ги прави легитимни. Съществуването им, обаче, създава предпоставки и основателни подозрения за злоупотреби".

От Софийски обществен съвет обясниха и защо няма валидно правно основание за съществуването на подобни карти. "Не е приет утвърден от общината регламент за издаването им, нито пък е одобрен по установения ред образецът за тези даващи право на безплатно паркиране знаци, обясниха още от обществения съвет. - Според полудейставащата в момента наредба за организация на движението кметът изготвя, изменя и актуализира списък на автомобилите, собственост на общината или такива на бюджетна издръжка, които могат да ползват безплатен режим на паркиране на ППС за служебни нужди в зоните за почасово платено паркиране и паркингите общинска собственост на територията на Столична община. Контролът се възлага на търговското дружество ЦГМ ЕАД".

Искането на пари за паркиране е незаконно, казват от Софийския обществен съвет

Приходите от платено паркиране в столицата са незаконни и гражданите имат пълно право да си поискат парите обратно. Това твърди Софийск...

От Софийски обществен съвет настояват кметът да направи публичен списъка с автомобили и основанието да ползват "Режим на паркиране на ППС за служебни нужди...", като го постави на видно място на сайта на Столична община. "По този начин ще бъдат намалени вероятностите за злоупотреби и ще стане възможен гражданският контрол върху ползването на преференции в зоните за платено паркиране", обясняват от Софийски обществен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com