Рекорден брой оплаквания при омбудсмана през 2013 г.

10673
Рекорден брой оплаквания при омбудсмана през 2013 г.
Снимка: БГНЕС

През изтеклата година бяха повече жалбите в областта на социалните права - с 25% повече от 2012 г. и са на второ място след жалбите на потребителите. Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред депутатите от парламентарната социална комисия, предаде БГНЕС.

Народните представители в комисията приеха доклада за дейността на омбудсмана на Република България за 2013 г.

Константин Пенчев посочи, че през 2013 година са постъпили рекорден брой жалби в институцията, която той ръководи. През изтеклата година в институцията на омбудсмана са постъпили рекордните 7 320 оплаквания от граждани. Те са с 37% повече от предходната година. Константин Пенчев си обяснява това с напрежението, протестите на изтеклата година и вълнение на потребителите.

Омбудсманът представи преди няколко седмици доклада си за изминалата година. В него още тогава се четеше, че признак за доверието е безпрецедентното увеличение на сигналите до омбудсмана – през 2013 г. сме оказали непосредствено съдействие и защита на 17 775 граждани, което е с 26 % повече спрямо 2012 г.

През 2013 г. оплакванията, свързани с правата на потребителите на обществени услуги – 1957 на брой, представляват 26,7 % от всички постъпили жалби в институцията. Най-многобройни са оплакванията в електроснабдяването – за първи път от 2006 г. насам. Увеличението на жалбите в тази сфера е с 63% спрямо предходната година. На второ място са оплакванията, свързани със социалните права, които представляват 17 % от всички. На трета позиция са жалбите по проблемите на собствеността с 14 %.

Омбудсманът иска да се промени практиката да не се съобщават биологичните родители на осиновени

В препоръка, изпратена до председателя на Народното събрание и до министър-председателя, националният омбудсман Константин Пенчев наст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com