Руските туристи проявяват интерес към иконната зала на Историческия музей в Бургас

17054
Руските туристи проявяват интерес към иконната зала на Историческия музей в Бургас

Руските туристи проявяват огромен интерес към иконната зала на Историческия музей в Бургас, съобщи Агенция Фокус.

През лятото музеят се радва на по-висока посещаемост от чуждестранни туристи като преобладават руските. По неговите думи, те проявяват огромен интерес към иконната зала на музея.

Руските туристи са сред най-честите посетители на Асеновата крепост

Най-сериозният чуждестранен поток към Асеновата крепост е предимно от руски туристи, което е свързано и с поклонническия туризъм, който...

„През 1998 г. отец Боян Саръев освещава подземната зала на Историческия музей. Тя е аранжирана като крипта с икони от Карнобатския край от края на 19-ти в. и по-ранен период от Възраждането. Всички те са растеврирани”, обясни Владимир Анигностов  главен уредник на музея. „Руският турист традиционно се радва на иконите”, допълни той. По неговите думи, има много въпроси за иконите. „Интересно се получава като правим разлика между руските икони и българските. Оказва се, че нашите по нищо не отстъпват, дори превъзхождат стилово, защото в нашия случай, иконите са от Тревненската иконописна школа, в която се забелязват Ренесансови тенденции”, заяви той като посочи, че има стил при иконописа, в който се прилагат реалистичен подход при изображенията. Според Анигностов, през зимния период има известен отлив на посетители и туристи.

Той посочи, че през лятото с наплива на туристи бургаските музеи се радват на по-голямо внимание. Анигностов заяви, че причините за по-ниската посещаемост са комплексни. Зимата повече се работи с ученици, а има и безплатен ден – понеделник. През някои от празничните музеят е с отворени врати. Тогава той се радва и на по-висока посещаемост. „Планираме подготовка на бъдеща експозиция в голям обхват, посветена на Бургас. Тя трябва да заеме двата етажа на отдел „История” на Историческия музей”, посочи Анигностов.

Планира се тя да бъде открита около Никулден. Уредникът на музея бе категоричен, че от години не е имало цялостна изложба, представяща цялата история на града от ранния Възрожденски период до средата на 20-ти век, почти до наши дни. Сградата на музея е паметник на културата. Построена е през 1901 г. от по проект на архитект Рикардо Тоскани, участвали са и др. архитекти. Историческият музея се помещава там от 1981 г. Преди това сградата е имала различни предназначения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com