С пари от Европа: Санират още близо 100 000 жилища

7149
С пари от Европа: Санират още близо 100 000 жилища
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Близо 100 000 домакинства ще подобрят начина си на живот и ще намалят сметките си за отопление и разходите по поддръжка на жилищата. Това ще стане със 765,1 млн. евро, които са предвидени да получи страната ни за енергийно обновяване на домове от Брюксел според третия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, пише Труд.

Със средствата ще могат да бъдат обновени близо 6,8 млн. квадратни метра жилищна площ, изчисляват от регионалното министерство. Мярката е сред най-важните за преодоляване на последиците от кризата, породена от COVID-19 и за подобряване качеството на живот в общността, затова и санирането заема основна част в националните планове на всички европейски държави.

Николай Нанков: Ползите от санирането са очевидни - спестените средства от отопление

В Ловеч над 880 домакинства вече са с обновени домове. В Тетевен вече са санирани 9 сгради с 400 апартамента. В Троян общо над 20 блока...

Въпреки че на пръв поглед средствата изглеждат много, се оказва, че за да се обнови целият жилищен фонд до 2050 г. по изчисления, предоставени за „Труд“ от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, са необходими 23 млрд. лв. или 16 пъти повече от посочения в плана бюджет. Изследвания, направени в Германия, показват, че след саниране на панелни квартали, по-често определяни като гета, обитателите като че ли променят усещането си към заобикалящата ги среда и навсякъде в подобни региони се отчита спад на вандалските прояви и престъпността.

Не бива да се подценяват и финансовите ползи от санирането - сметките за ток и парно в обновените блокове и къщи намаляват с между 30 и 60 на сто. Ползите за ЕС също не са за подценяване, защото милиарди евро всяка година биха били спестявани от вноса на петрол и газ в страните от общността, ако се санират всички сгради на територията на Евросъюза. Именно заради тези факти през последното десетилетие санирането на цели сгради, а не изолацията на парче е сред приоритетите на общността. Еднофамилните къщи и вили също ще могат да получат финансиране от плана, но не за саниране, а за подмяна на отоплителни уреди и поставяне на слънчеви колектори.

По програмата са предвидени и 206,1 млн. евро за енергийно обновяване на обществени сгради, които ще са достатъчни за обновяването на поне 500 такива, както и други 151,3 млн. евро за търговски и промишлени сгради.

Европари за саниране се очаква и да има по линия на Програма „Развитие на регионите“ през новия програмен период 2021-2027 г. Все още не е ясно на какъв принцип ще се разпределят парите, тъй като моделът за подкрепа с конкретни мерки е в процес на разработване.

Национална стратегия: 60% от жилищните сгради да са санирани до 2050 година

До 2050 година в България трябва да бъдат санирани 60% от жилищния фонд и близо 17% от нежилищния. Очаква се по този начин да бъдат спе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com