Само "Витоша ски" настоява за скандалните промени в закона

3485
Само "Витоша ски" настоява за скандалните промени в закона

На поредната среща с Комисията по земеделие и гори представители на природозащитните организации и протестиращите срещнаха упорит отпор по най-важното искане: отпадане на поправката "Гора на хартия, сеч на практика", известно още като "поправката "Витоша ски", съобщават от коалицията "За да остане природа".

Поправката цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване. Природозащитниците от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" твърдо отстояват позицията си по този текст и няма да допуснат никакви отстъпки.

На срещата природозащитните експерти предложиха решение на проблема с подмяната на старите съоръжения в Природен парк Витоша - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията на Витоша. Изненадващо този жест беше отхвърлен от инвеститора "Витоша ски" АД, въпреки че беше изцяло приет от парламента и изпълнителната власт. Това още веднъж показва, че този конкретен инвеститор няма никакво намерение да подменя и поддържа съществуващите съоръжения на Витоша, за каквото е настояването на природозащитниците, скиорите и сноубордистите, на Столична община и на държавната власт. Очевидно инвеститорът търси обслужване на други свои планове за преместване на ски зоната на ново място, което включва изсичане на огромни площи вековни иглолистни гори на Витоша, заявяват природозащитниците.

По останалите неприемливи поправки в Закона за горите се постигна успех, а исканията на природозащитниците бяха приети от парламента в лицето на депутати от Комисията по земеделие и гори, както и от експертите на парламента, Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.

Предстои гласуване на ветото на президента върху скандалните поправки утре, сряда, 27 юни 2012 год. Получихме уверения от депутатите, че то ще бъде прието в пленарна зала, а поправките ще се преразгледат изцяло.

Редактор: Георги Иванов

Другата България

Протестите срещу закона за горите се оказаха най-същностното събитие и най-важната и тема на обществения дебат, воден напоследък едва л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com