Сдружение "Кинопамет": Министър Банов забогатя, но защо не помогна на Филип Трифонов?

10024
Сдружение "Кинопамет": Министър Банов забогатя, но защо не помогна на Филип Трифонов?
Снимка: Йорданка Калчева

Сдружение „Кинопамет“ продължава да настоява за оставки в Министерство на културата заради "нечуваната гавра с Филип Трифонов" - защото чиновниците в културното ведомство категорично отказаха да му отпуснат пожизнена държавна парична награда за особени заслуги към българската държава и нацията, "обричайки го на мизерно съществуване на границата на оцеляването в края на земния му път", според сдружението.

"Скандалното решение на комисията към културното министерство, която през 2018 година отхвърли поредната молба на харизматичния актьор Филип Трифонов за отпускане на държавна парична награда за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата, е акт на чиновническо бездушие, за който задължително трябва да се поеме политическа отговорност", категорични са в сдружение „Кинопамет“.

Боил Банов: Държавата се погрижи изключително за сектор „Култура“

В тази ужасна година държавата се погрижи изключително за сектор „Култура“. Това обяви пред bTV министърът на културата Бои...

Гражданското сдружение ще иска оставките на всички чиновници в Министерство на културата, които гласуваха Филип Трифонов да не получи въпросната държавна награда за заслуги, с което на практика оставиха легендарния актьор без средства за препитание и лекарства. "Огромната обида, която нанесоха с абсурдното си решение чиновниците в МК на обичания от всички актьор, произнесъл едни от култовите реплики в българското кино и снимал се в 37 филма, съсипа здравето му и неизбежното се случи на Богоявление, когато звездата от „Оркестър без име“ и „Момчето си отива“ ни напусна, за да стане част от небесната трупа", отбелязват от сдружение „Кинопамет“ и подчертават, че е държавните служители в културното ведомство, проявили чудовищно бездушие и обрекли именития актьор на мизерия и страдания през последните му години, трябва да се разделят с кабинетите си на бул. „Стамболийски“№17.

От сдружение „Кинопамет“ настояват и за оставката на директора на дирекция „Сценични изкуства“ в Министерство на културата Елиянка Михайлова, която, според сдружението, носи най-голяма вина за отхвърлянето на молбата на Филип Трифонов за отпускането му на пожизнена награда за заслуги към държавата, както и за оставките на членовете на политическия кабинет на министър Боил Банов, които отговарят за въпросния ресор. "Добре е да научим дори и с днешна дата мотивите и аргументите, с които чиновниците от бул. „Стамболийски“№17 прецениха и отсъдиха, че Момчето на българското кино не притежава необходимите качества и принос към родната ни култура, поради което не е достоен да вземе скромна парична награда за заслуги към държавата от 700 лв. на месец", подчертават от „Кинопамет“.

От сдружението твърдят, че и днес, за съжаление, редица забележителни български артисти, певци и творци мизерстват и се чудят как да свързват двата края с обидно ниските си пенсии, тъй като в МК не желаят да направят необходимото, за да им бъдат дадени пожизнени награди за заслуги, а сред тях са и знакови личности от ранга на Мими Иванова и Развигор Попов, както и Маргарита Хранова.

"А докато големи наши артисти и творци живеят в оскъдица, самият министър Боил Банов е успял сериозно да подобри материалното си положение по време на мандата си:, твърдят от „Кинопамет“.

Ето как се пишат закони в България (ВИДЕО)

В онлайн дискусия за медийния закон министърът на културата Боил Банов нарече генералния директор на БНР Андон Балтаков "директор на об...

имущecтвeнaтa дeклaрaция нa миниcтър Бaнoв в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши публични длъжнocти, намираща се нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cе разбира, чe прeз 2018 г. културният министър cи е закупил във възрожденска Кoпривщицa къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa и двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв. мeтрa, посочват oт гражданската организация.

Справка в имуществената декларация на министъра показва също, че през 2019 г. министър Банов си е купил и високопроходим автомобил „Ленд Роувър фрилендър“, "с който може да си позволи и офроуд приключения. Похвално е, че Боил Банов се радва на значително по-висок стандарт на живот и вече е собственик на мощен автомобил с повишена проходимост и на къща с двор в китно подбалканско градче със славна история, но той и екипът му в Министерство на културата са длъжни да не забравят за приноса и за заслугите на големите български творци и артисти, редно е да ги ценят и да им оказват подкрепа когато те са още между нас и се нуждаят от помощ, а не да се сещат за тях и да им отдават с гузна съвест жестове на закъсняло признание и почит, когато вече ги няма на този свят", заявяват от сдружение „Кинопамет“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com