Село Бисер се прости с жертвите

31322
Село Бисер се прости с жертвите

Жителите на село Бисер изпратиха днес четиримата загинали при приливната вълна в началото на седмицата. Все още едно възрастно семейство е в неизвестност, предаде Mediapool.

"Тяхното издирване продължава. Продължаваме да ги търсим. Правихме всички опити - вътре в самата къща, навсякъде, където имаше наносна маса от тиня, от дървета. За съжаление вълната е била много висока и прогнозата докъде може да са отнесени телата, е, че това може да е километър и повече", каза областният управител на Хасково Ирена Узунова.

На място пристигна и премиерът Бойко Борисов, който пътува с правителствения самолет "Фалкон" до Пловдив и след това с вертолет "Кугър" от авиобазата в Крумово. Според директора на летище Пловдив Дойчин Ангелов министър-председателят няма да се връща за София през Пловдив, а правителственият самолет заминава за Бургас, където ще изчака Борисов.

Започна разчистване на жп трасетата

В междугарието Харманли – Любимец започнаха дейности по разчистване на наноси, храсти и отпадъци, нанесени от придошлите води на...

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и депутати положиха цветя и венци в църквата на селото. Старозагорският митрополит Галактион отслужи заупокойна молитва.

“От днес започва изплащането на обезщетението към всички стопани, загубили добитък и фураж. Цените са над пазарните стойности“, каза премиерът Борисов.

“Изплатени са и по 10 000 лв. за семействата, в които има загинали близки. За съжаление, няма разработени инфраструктурни проекти в Хасковска област. Разговаряме с ЕК да бъдат изплатени пари от "Селските райони" в размер на 20 млн. лв. за с. Бисер за училището, канализацията и църквата. Ще има пари и за падналия мост на с. Иваново“, каза още Борисов.

Над 10 тона храни са доставени на село Бисер

Над 10 тона храни са доставени за пострадалите при бедствието жители на село Бисер. Това каза в кулоарите на парламента Йордан Войнов, ...

Той допълни, че дигите в Свиленградско, Харманли и Капитан Андреево ще се възстановят възможно най-бързо.

Село Бисер е заредено с дърва за няколко седмици. Служители на МВР и военна полиция денонощно обикалят имотите на хората. В сряда са описани 89 къщи, 39 са проблемни. До 10 дни ще има решение дали те ще бъдат съборени. Днес екипите трябва да опишат още 42 къщи и ще се търсят допълнително компенсации и финансова подкрепа.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че около 400 000 лв. допълнително ще бъдат събрани за нуждаещите се хора от селото. Над 180 хиляди лева са събрани в помощ на пострадалите от бедствията по банков път от БЧК.

Структурите на Агенцията за социално подпомагане са в готовност да започнат изплащането на еднократната социална помощ на населението в бедстващите райони на общините Харманли, Свиленград, Любимец и Гълъбово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com