Шефът на СГС: Срещу нас се прави активно мероприятие

2231
Шефът на СГС: Срещу нас се прави активно мероприятие
Снимка: БГНЕС

Имаше съмнения за зверска корупция по време на старото ръководство и резултатът е какво – проверява се новото „до дупка” с цел да се намери нещо нередно. Това коментира за bTV председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов по повод разгласените от прокуратурата данни за забавени дела в съда.

Магистратът призна, че има такива случаи, но те са или „от изключителна фактическа и правна сложност – над 700 тома, над 500 стр. обвинителни актове”, или са били поверени на магистрати, които той лично е предложил за наказание от ВСС, но кадровият орган не е намерил нередности в действията им.

Без констатирани нарушения са минали и всички проверки на организацията на работата на съда, извършвани от горната инстанция (Софийския апелативен съд), Инспектората към ВСС и самия съвет. Инспекциите през последната година и половина са толкова чести, че, според Калоян Топалов, в СГС не може да се работи нормално.

Калоян Топалов след изслушване за смъртта на съдия Ценов: Чувствам се проверяван

Близо два часа Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушва председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов връзка с ...

„Оставам с впечатлението, че не търсим съдиите, които са се забавили, а търсим пропуски в работата на ръководството”, заяви Топалов.

Той директно нарече изнесените от прокуратурата данни „активно мероприятие”, което цели да убеди обществото, че „всички са маскари” и така да бъдат скрити добрите примери в работата на съдиите. „Не ми е работа, но не видях дали е направена проверка на другите съдилища, дали е направена проверка на прокуратурата дали е приключила в срок досъдебните производства”, коментира шефът на СГС и отбеляза, че почти всички заседания по едно от затлачените над 8 г. дела са били отлагани по искане на прокуратурата.

Топалов запита каква е целта на главния прокурор с оповестяването на данните за забавянията и изпращането им във ВСС, при положение, че има друг компетентен орган (Инспекторатът), който до момента не е намерил нарушения.

Той отбеляза, че оправдателните присъди по знакови дела не се дължат само на решение на съдията да не спази буквата и духа на закона, но и на некачествени обвинителни актове: „Каквото ти вкарат в залата, по това се произнасяш”. Според Топалов съдът е последната брънка по веригата и е най-лесно върху него да бъде хвърлена вината за нечий провал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com