Ще искаме в Украйна да се учи и българска история, идентичност и култура

1386
Ще искаме в Украйна да се учи и българска история, идентичност и култура
Снимка: БГНЕС

След извоюваната победа българските деца в Украйна да изучават български език в неделните училища, ще настояваме и за включването на предмет по българска история, идентичност и култура.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос за правата на българското малцинство в Украйна и Закона за образованието, който ограничава правата на малцинствата там.

Украински доброволци готови с оръжие да бранят целостта на Испания

Бивши участници в операцията в Донбас обявиха създаването на батальон за защита на териториалната цялост на Испания. Тяхното видео обр...

„През цялото време, докато е течеше общественото обсъждане и консултациите по този закон, представители на българското посолство там, съвместно с нашите организации, са участвали и са следили внимателно. На всичките срещи, които са провеждани през годините, се повдигат два въпроса. Единият от които е правата за изучаване на майчин език и вторият - за предстоящата административна реформа. Консултацията по измененията е започнала през октомври 2016 г.“, каза тя.

Министър Захариева поясни, че някои държави с малцинства в Украйна не са се присъединили към писмо, което министрите на Унгария, Румъния, Гърция и България са подписали. „Това не означава, че те не действат по свои канали“, допълни Захариева.

„Българският министър беше един от четиримата, които написа това писмо, подписа го и очаква реакция от украинската страна. В резултат на това писмо те поеха ангажимент да внесат законопроекта във Венецианската комисия, в Съвета на Европа на второ обсъждане. Разбира се, ние не чакаме само това. Предприемаме други действия. Нашият посланик е направил среща за законопроекта с представителите на българското малцинство и техните организации там. Само преди няколко дни министърът на образованието се върна от Украйна, където е получил уверение за увеличаване на часовете по български език и за участие на български експерти в подзаконовите нормативни актове“, допълни Захариева, цитирана от Фокус.

„В момента има 42 украински държавни учебни заведения, там се изучава български език като чужд. В системата през годините на прехода, българската държава развива система от 57 неделни училища, които се подкрепят от българската държава чрез финансиране“, допълни Захариева и поясни, че се възхищава на българите там.

Унгария наложи вето на срещата Украйна-НАТО

Унгария наложи вето на предложението да се проведе среща на върха Украйна-НАТО през декември, съобщи външният министър Петер Сийярто, ц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com