Синдиците на КТБ са допуснали грешка в списъците с партиите, имащи влогове в банката

4239
Синдиците на КТБ са допуснали грешка в списъците с партиите, имащи влогове в банката
Снимка: БГНЕС

Синдиците на изпадналата в несъстоятелност "Корпоративна търговска банка" (КТБ) публикуваха вчера списъци с имената на политическите партии, политици, магистрати и висши държавни служители, които са имали влогове и кредити от банката. Оказва се обаче, че в обявените данни може да има грешки.

Стана ясно, че КТБ е предпочитана банка от някои политически централи. В списъците от политическите партии направиха впечатлени влоговете на партии, сред които този на "Глас Народен" на Светльо Витков за общо близо 900 хил. лв.

Синдиците показаха връзки между политици и чиновници и компаниите, свързани с КТБ

Вчера, 9 февруари, синдиците на изпаднала в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха последните списъци, които са зад...

Днес от "Глас Народен" обаче сигнализираха за грешка. От партията с изненада установили, че са забогатели и вместо 140 000 лв. имат почти 900 000 лв. "Ние сме душевно богати, синдиците на КТБ са се объркали. Открихме си сметка от 120 000 лева през май, а през юни банката фалира и след няколко месеца ни изплатиха обратно сумата. 840 000 лв. обаче не са на Глас Народен", заяви лидерът на партията Светльо Витков пред OFFNews. Витков разполага и с документи за сметката на партията във фалиралата банка.

От КТБ обясниха, че са допуснали техническа грешка и в момента поправят списъците си, съобщава пък bTV.

От партията на Светльо Витков поставят и въпроса как да се вярва на останалите документи, които разкриват вложители или хора, ползвали кредити от банката.

 Когато си откривахме влога първо ни попитаха дали искаме преференциална лихва, вторият въпрос беше дали предпочитам лихвата по влога да отива на мое име като частно лице, разказа Витков. Редно е хората да разберат колко политици и бизнесмени са приели този вариант, заяви той. В публикувано по въпроса видео Витков също така обръща внимание, че влогът на "Глас Народен" е била на стандартна, а не на преференциална лихва.

Делото за разкриване на имената от доклада за случилото се в КТБ е в ход

Данните от вчера (9 февруари) не отговаря кой източи КТБ. Да спестяваш не е укоримо, въпросът е кой е вземал кредити и не ги е връщал н...

В парламента депутатите също водиха разгорещен дебат какво показват списъците. "Това, което се насаждаше месеци наред в обществото, е, че това е банка на властта. Това донякъде е вярно, но това е банка на съдебната власт”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"ДПС ще отиде още по-нататък в публичността. Ще направим проучване законодателно как може да бъде осветен докладът на компанията, която прави разследване, "Алекс партнерс" на КТБ”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Тези списъци не дават отговор на въпроса кой източи банката, отбеляза пък Мартин Димитров от Реформаторския блок. 

Беше ни отказан достъп до международното разследване по случая, което бе готово в края на октомври, заради клауза за конфиденциалност, поясни Мартин Димитров, цитиран от БНР. Това по думите му е мотивирало завеждането на дело пред Софийския апелативен съд.

"За нас най-важният въпрос е „Кой източи КТБ“. За нас е ключово важно по веригата кои са замесените публични фигури при получаването на необезпечени кредит", обясни Мартин Димитров. "Водим делото, за да видим замесените публични фигури по веригата за източването на КТБ", каза той.

Оспорени са прихващания към КТБ за 303,8 млн. лв.

Към 31 декември 2015 г. синдиците на изпадната в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) са оспорили 280 изявления за прихва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com