Собственици на бизнеси намериха как да бъдат екологични. И да избегнат солидни глоби

2371
Собственици на бизнеси намериха как да бъдат екологични. И да избегнат солидни глоби
Снимка: iStock

Собственици на ресторанти, дискотеки, барове, фитнеси и други обекти, които имат много отпадъци от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, откриха как да бъдат екологични и отговорни към околната среда. Като освен, че така подобряват имиджа си сред клиентите, предотвратяват риска от глоби между 3000 и 10 000 лв.  

Те се включват в програма, която помага да се спестят хиляди тонове пластмасови и алуминиеви отпадъци на природата. В програмата вече участват имена като Happy Bar&Grill Младост, A2Jazz Фестивал, ресторант "Стария чинар" в София, Университета по хранителни технологии в Пловдив и много други.

Програмата е на "Екопак", казва се "Екозвезди" и предлага на собствениците на бизнеси да обслужва безплатно изхвърлянето им на отпадъци, стига те да ги събират разделно в контейнерите, които ще им бъдат предоставени от компанията. Предложението е за ресторанти, дискотеки, барове, фитнеси, кафенета в София, Пловдив и Бургас. Така ще могат да спестят хиляди тонове пластмасови и алуминиеви отпадъци от опаковки на природата. А и освен това да спестят глобата от 3000 до 10 000 лв, регламентирана в закона за управление на отпадъците, които всяка община налага, ако установи, че търговският обект не събира разделно. Заведенията могат да кандидатстват да бъдат включени безплатно в кампанията ето в този линк. Там ще открият лесен за попълване формуляр. А ето как накратко изглежда включването в "Екозвезди" - по разказа на Виктор, главния готвач на "Стария чинар" в София. 

 

Освен това, заведенията, които станат част от програмата, ще бъдат включени в "Зелената Алея на Славата". Това е специална платформа, в която са предвидени награди за най-активните в рециклирането заведения, които също могат да получат техните служители и клиенти - допълнителен стимул освен това, че ще избегнат глоби и ще се погрижат за природата. Повече за Зелената алея на славата и как тя ще допринесе за доброто име на търговския обект може да разгледате тук.

Само за 2022 година ЕКОПАК е спасила над 6000 тона пластмасови бутилки. Целта е до две години събраното количество поне да се удвои. В едно заведение или обект, който предлага и сервира напитки, може да остават от 100 до 2000 пластмасови бутилки на седмица. Едно оборотно плажно заведение или дискотека може да създава също толкова отпадък от алуминиеви кенове.

Инициативата „ЕКОзвезди“ е разработена от ЕКОПАК в отговор на мащабната европейска стратегия за развитие на кръгова икономика „от бутилка в бутилка“. Целта е до 2025 година 2 от всеки 3 пластмасови бутилки да се събират разделно и през 2030 година – 9 от всеки 10. Като паралелно с това 30% от пусканите на пазара нови бутилки да съдържат вторичен материал - рециклиран PET – полиетилен терафталат.

По груби сметки това са между 2 и 3 милиарда пластмасови бутилки, които вече са били използвани от домакинства, заведения, учреждения и всички нас, трябва да бъдат събрани след употреба. Такива са изискванията по закон, които държавата ни трябва да изпълни.

Събраните отпадъци от пластмасови бутилки и кенове ще бъдат сортирани и рециклирани в нови опаковки и продукти. 

Пластмасовите бутилки и алуминиевите кенове се рециклират от поне 20 години в Европа и България и се преработват в нови опаковки, бутилки, дрехи, якета, чанти и всякакви други. Алуминият е най-рециклираният цветен метал в света, тъй като може да се рециклира безкрайно без загуба на качество, и при използвнаето на вторичен материал се спестява над 95% от необходимата енергия при производство от боксит.

Ако се изхвърлят в сивия битов контейнер, както най-често се случва – тези бутилки и кенове ще останат да се разлагат още поне 400-500 години в депо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...