Социалната политика на Община Елин Пелин, свързана с грижата за най-малките жители и младите семейства

2808
Социалната политика на Община Елин Пелин, свързана с грижата за най-малките жители и младите семейства
Снимка: Actualno.com

Община Елин Пелин води успешна политика, насочена към подпомагане и подобряване на условията за живот за младите семейства. През последните години децата, родени на територията на общината се увеличават, а спокойствието на малкия град, лесният достъп до детска градина и училище, примамват все повече млади хора да изберат община Елин Пелин за свой дом. Специална грижа се полага за родителите на три и повече деца, които може да ползват отстъпки в таксите за детски градини и да получат финансова помощ за новородено дете в размер до 4000 лв. Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете е публикувана за обществено обсъждане и предстои да се разгледа на следващата редовна сесия на Общински съвет – Елин Пелин в края на септември 2021 г.

Мотивите и проектът на новата Наредба за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в Община Елин Пелин са публикувани на официалния сайт.

На територията на община Елин Пелин има 11 детски градини с 1020 деца и 11 училища, в които се обучават 1700 ученици.

Община Елин Пелин се откроява като една от малкото в страната със социално отговорна политика. Справянето с демографската криза в България е генерален проблем, чието решаване се отлага и пренебрегва от години. Община Елин Пелин работи приоритетно и целенасочено в тази посока, въпреки ограничените си бюджетни средства и постига видими резултати само в рамките на три години. Политиката за допълнително подпомагане на млади семейства при раждане на дете имат и своите цифрови изражения. През 2019 г. са изплатени 41 000 лв. под формата на еднократна помощ за раждане на дете за 88 семейства, а през следващата 2020 г. сумата е 36 600 лв. за 86 новородени. Справката от началото на септември 2021 г., която направихме е, че до момента са изплатени 32 300 лв. за първите 7 месеца на годината, като с тези пари са подпомогнати 61 семейства. В момента се разглеждат още 15 заявления от родители, постъпили до 09.09.2021 г.

През 2018 г. общинската администрация получава отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство" – II място в категорията „Успешна промяна". Призът се присъжда от Държавна агенция за закрила на детето. Това е основен приоритет и основна цел на публичните политики, които осъществяват. Влага се време, усилия и ресурси във всичко, което оказва влияние и е свързано с ежедневието на българското семейство – околна среда, детски градини и училища, спорт и занимания за свободното време и също така осигуряване на безопасност и спокойна среда за развитието на децата и възрастните.

Една от основните причини да изберете община Елин Пелин като място за живот е грижата! Грижата, която полагаме за осигуряването на добри условия за най-малките. Непрекъснатото надграждане и обновяване на детските градини, училищата и читалищата – местата, където се работи с деца.

През последните години се обновиха детските градини в с. Столник, с. Равно поле, с. Лесново, с. (гара) Елин Пелин, с. Нови хан, с. Петково, с. Доганово и гр. Елин Пелин. В основното училище и в детската градина в с. Мусачево, освен текущите ремонти, има поставена и газова инсталация.

Направен е основен ремонт на училището в с. Габра, има обновявания на материалната база има в ОУ „Стефан Стефанов“, с. (гара) Елин Пелин, както и са извършени голям брой ремонтни дейности в училищата в с. Лесново и в с. Доганово. В с. Равно поле, заедно с ремонт на училищната база, през 2021 г. се постави нова топлоизолация на сградата. В двора на НУ „Христо Ботев“ гр. Елин Пелин бе изграден нов спортен салон, а през настоящата година се обновява и базата на най-голямото училище в общината - СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин.

Непрекъснато се влагат средства в реновирането на детските площадки, които вече са 70 на брой в общината. До края на месец август 2021 г. са реализирани 5 от одобрените 11 проекта на обща стойност в размер на 40 000 лв., отпуснати от ПУДООС към МОСВ. Сред тях са новоизградени детски и спортни площадки в 5 по-малки населени места от общината.

Обновява се също така и базата на 16 читалища, разположени на територията на общината, в които децата участват в много танцови и музикални школи и клубове по интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com