"София прайд": Църквата да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието

5993
"София прайд": Църквата да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието

Организационният комитет на "София Прайд 2012" определя като скандален и тревожен отказът на Българската православна църква да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието, съобщиха в официално становище организаторите, предаде БГНЕС.

"Предвид призивите за насилие срещу участниците в петото ежегодно шествие "София Прайд 2012", отправени от отец Евгений Янакиев от православния храм "Свети Димитър" в Сливен преди две седмици, организационният комитет на прайда, с подкрепата на български неправителствени организации, изпрати на 12 юни 2012 г. отворено писмо до Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ), с което настоя върховният орган на църквата да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие срещу участниците в шествието.

Светият Синод не се разграничи от тези призиви. Вместо това на 14 юни 2012 г. Синодът излезе с официално изявление, в което за пореден път бланкетно се противопостави на провеждането на шествието и декларира "изконно и неотменимо убеждение", че хомосексуалността е "противоестествена страст", която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

С настоящето становище ние, членовете на организационния комитет на "София Прайд 2012", изразяваме недоумение и тревога от отказа на Светия Синод, в качеството му на върховен съдебен и управленски орган на БПЦ, да се разграничи ясно и публично от неприкритите призиви за насилие срещу човешки същества.

Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи. Намираме, че мълчаливото съгласие на Светия Синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес, вместо към единение, човеколюбие и морал. Считаме, че подобно поведение е неприемливо от страна на институция, която получава значителна субсидия от държавния бюджет на Република България, т.е. от българските граждани и данъкоплатци, много от които са нехетеросексуални и трансполови хора. Припомняме, че "София Прайд 2012" е най-мащабното ежегодно правозащитно събитие в България и охраната му е осигурена от СДВР", заявяват организаторите на шествието.

Редактор: Сияна Любомирова

Гейовете и Църквата влязоха в нов спор

Църквата и гей-общността влязоха в нов спор. След като свещениците категорично се противопоставиха на провеждането на гей-парад в Софи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com