Софтуеър ще лови корумпирани чиновници в България

4559
Софтуеър ще лови корумпирани чиновници в България
Снимка: iStock/Guliver

Софтуер ще извършва автоматични проверки и анализ на декларации за конфликт на интереси и за имотно състояние на държавните служители в централната и териториалните администрации. Това е една от основните мерки за борба с така наречената дребна корупция, залегнали в новата Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията, която обхваща 6-годишен период – от 2021 до 2027 година, пише Монитор.

Въвеждането на софтуер е необходимо предвид големия брой проверки, които трябва да се направят, за да се установят размерът на банковите сметки и имуществото на служителите. В него ще се извършва прием, съхранение и обработка на подадените декларации във вид, който да позволява автоматична обработка на данните в тях и намирането на несъответствия с данните, съхранявани в други публични регистри. Предвижда се и подобрение в системата за налагане на глоби и промяна на кръга от лица, които са ангажирани с тази дейност поради открити слабости.

На първо четене: В Русия приеха закон, освобождаващ чиновниците от "случайна корупция"

Руската Дума приеха на първо четене правителствени законопроекти за освобождаването на чиновници, съдии, прарламентаристи и служители н...

Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2021-2027 г.), Пътна карта за изпълнение на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2021-2027 г.), както и Анализ на изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2015-2020 г.) бяха приети от Министерския съвет в сряда. Те са изготвени от работна група с участието на представители на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Върховната касационна прокуратура, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Главния инспекторат към Министерския съвет, инспекторатите към всички министерства, Националното сдружение на общините в Република България и представители на местната власт, неправителствените организации и работодателските организации, признати на национално равнище, които са членове на Гражданския съвет към Националния съвет по антикорупционни политики.

Стратегията за следващия 6-годишен стратегически период включва седем приоритета: укрепване на капацитета и повишаване на прозрачността в работата на антикорупционните органи и звена, противодействие на корупционните престъпления, укрепване на капацитета и подобряване на работата на органите, натоварени с контролни и санкционни правомощия в администрацията, повишаване прозрачността и отчетността на местната власт, освобождаване на гражданите от „дребната" корупция, създаване на среда за обществена нетърпимост към корупцията, своевременен отговор на необходимостта от актуализация на националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, включително в отговор на препоръки, отправени от международните институции. Пътната карта предвижда мерките към всеки един приоритет, действия по изпълнение, индикатори и срок за изпълнение, очаквани резултати, финансиране и отговорни институции.

Според стратегията важна стъпка, необходима за освобождаването на гражданите от „дребната корупция“, е намаляването на човешкия фактор при предоставянето на административни услуги от централните и местните власти. Особено внимание се обръща върху необходимостта от електронизацията на услугите, предоставяни от Дирекцията за национален строителен контрол и органите на местно самоуправление при упражняване на правомощията им по Закона за устройство на територията. Работи се и за премахването на удостоверителни документи на хартиен носител.

В стратегията са предложени и мерки за справянето с корупцията, свързана с обществените поръчки. Една от тях предвижда необходимостта да бъдат създадени различни канали за съобщаване на случаи на корупция или конфликт на интереси, да бъдат обобщавани и оповестявани предприетите действия по постъпилите сигнали, както и да се изготвя периодичен доклад за резултатите от мониторинга на обществените поръчки. Той ще съдържа предоставена от КПКОНПИ и АФКОС информация относно: броя на получените сигнали за измами, корупция или конфликт на интереси при възлагането и/или изпълнението на обществени поръчки.

Малко мислим за това, което подхранва средата на корупция

Това заяви пред БНТ бившият главен прокурор и ръководител на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Според него, много често има жал...

Предвижда се още осигуряването на допълнителна квалификация на магистрати и полицаи по линия борба с корупцията, както и на повишаване на професионалната квалификация на заетите в администрацията, работещи в областта на обществените поръчки, по въпросите на конфликта на интереси и корупцията. По отношение на премахване на корупционните практики сред чиновниците е ротацията на служители на рискови за това престъпление места. Сред тях са Министерството на енергетиката, Министерството на вътрешните работи, Министерството на туризма, агенция „Митници“ и др. Това е мярка, залегнала още в предишния стратегически период, завършил през 2020 г., и ще продължи и през този чрез автоматизирано разпределение на служители, в сектори, които позволяват това.

Друг основен приоритет на стратегията е осъществяването на по-активна комуникационна кампания относно корупцията и мерките за справянето с нея. Един от методите за това е разширяването на обхвата на антикорупционното образование в училищата чрез включване в учебните програми на по-подробното изучаване на понятието за корупция и антикорупционните мерки на всички нива. Целта на тази предвидена промяна е създаването на нетърпимост у младите спрямо тези престъпни практики, за да се предотвратят бъдещи такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com